Bütün yönleriyle yeni eğitim sistemi...

Haber Giriş : 27 Haziran 2005 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Dershaneye bağımlılık artacak

ÖSS bir kez daha değişiyor. Gelecek yıl uygulanacak yeni sistem öğrencilerin okula devamını öngörüyor. Eğitimciler yeni düzenlemenin dershaneye bağımlılığı artıracağını, ailelere mali külfet getireceğini söylüyor

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) gelecek yıldan başlayarak değiştirdi. Yeni sistemle birlikte öğrenciler lise müfredatının tamamından sorumlu olacak. ÖSS'de sorulacak sorulardan 60'ı 'yorum'dan çok 'bilgi'ye dayalı olacak.

Öğrencilerin okula devam etmesini öngören yeni sistemle ilgili olarak eğitimciler olumsuz görüş bildirdi. Eğitimciler, yeni sistemin okula devamı sağlayabileceğini ancak, sınav sisteminin zorlaştırarak dershaneye bağımlılığı artıracağını söylüyor. Ayrıca müfredatın genişlemesi, öğrencilerin daha çok ders çalışmasına ve dershanedeki ders saatlerinin buna bağlı olarak da ücretlerin artmasına yol açacağı kaydediliyor.

Ailelere yük getirecek

Özel Dershaneler Birliği (Öz-De-Bir) Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Celal Temel, yeni sistemin dershanelere olan ilgiyi artıracağını söyledi. Celal Temel, 1999 yılında yapılan değişiklikte de dersanelere ilginin azalmasının hedeflendiğini belirterek, 'O değişiklik kısmen mantıklıydı. Ama yine de ilgiyi azaltmadı. Şimdiki değişiklikle ise bilgiye dayalı sorular artacak. Haftada 12 saat dershaneye gelen öğrenci 15 saat gelmek zorunda kalacak. Yılda 500 saat ders yapılırken 600 saat olacak' dedi. Ders saatlerinin artmasının ücretleri de artıracağını söyleyen Temel, şunları söyledi:

'Biz genel itibarıyla ders başına ücret alırdık. Ders ücretimiz ortalama 3-5 YTL idi. Ders saatinde yüzde 20'lere dayanan bir artış olunca ücrette de bu oranda bir artış olur. Yani olan veliye olacak. Mart ayında kayıt yaptıranlara bu farkı yansıtmamaya çalışacağız. Yüzde 20'lik artışın sadece yarısını onlardan alabiliriz. Ancak yeni kayıt olacaklarda özellikle de mezun durumda olanlardan bu farkı almak zorundayız.'

Yeni sistemin öğrenciyi yoracağını da kaydeden Temel, 'Lise son öğrencilerinde çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Çünkü onlar genel olarak cumartesi-pazar 5'er saat ders görüyordu. Hafta içinde 1-2 gün etüdlere giriyorlardı. Şimdi ise hafta içlerinde 17.00'den sonra ek dersler koymayı düşünüyoruz. Hafta sonu ders saatlerini de 6'ya çıkarmayı planlıyoruz. Bu sistem öğrenciyi okula bağlayabilir ama çözüm değil' dedi.

Maliyet artacak

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Durmuş, yeni sistemin dershanelere olan ilgiyi azaltmayacağını aksine artıracağını söyledi. Öğrencilerin dershanede geçireceği sürenin artacağını belirten Durmuş, 'Hafta sonu öğrencilerine artık hafta içi de ders vermek zorundayız. Ayrıca testlerimizin ve kitaplarımızın yeniden düzenlenmesi ve yeni konuların eklenmesi gerekiyor. Bunlar maliyetlerimizi artıracak. Bir öğrencinin bize maliyeti 200 YTL idi. Şimdi 250 YTL'ye çıkacak' dedi.

Yeni sistemin okula olan ilgiyi çok da değiştirmeyeceğini kaydeden Bahattin Durmuş, şunları söyledi:

'Artık öğrenciler lisenin tüm konularından sorumlu olacağı için bir derece başarılı olabilir. Ama asıl önemli olan okulları cazibe merkezi haline getirmek. Öğretmenlerin ve eğitimin buna göre uyarlanması gerekir. Verilen eğitim ÖSS sorularına yönelik değil. Öte yandan, bundan önce öğrencilerin okula gitmemesi için bir neden yoktu. Çünkü biz lise 3 öğrencilerine hafta sonları ders veriyorduk. Hafta içi akşamları da etüdlerimiz oluyordu. Yani onların ders saatlerini etkileyecek hiçbir şey yoktu. Okullara gidilmemesinin sistemle ya da dershanelerle ilgili yok.'

Dağ fare doğurdu

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu değişiklikle ilgili olarak 'Dağ fareyi doğurdu' benzetmesini yaptı. Düzenlemeyi olumlu bulduğunu ancak sorunun çözümüne çok küçük bir katkıda bulunacağını savunan Pehlivanoğlu, , 'Sınavda üçte bir oranında bilgi sorulması, üçte ikinin hala yeteneğe bağlı olması öğrenciyi üçte iki oranında dershaneye bağımlı hale getirecek. Öğrenci soruların 60 tanesini okul eğitimiyle yapabilir ama 120 tanesi için hala dershanelere bağlı olacak' diye konuştu. Mesleki eğitimin bastırılmasının çok büyük bir yanlış olduğunu da kaydeden Pehlivanoğlu, şöyle konuştu:

'Eğer endüstriyel teknik mesleki eğitimin önü açılmazsa, Türkiye batar. İmam Hatip Liselerinin önünü kesmek için mesleki eğitimi bastırmaya çalışmak çok yanlış. Eğitim resmen katlediliyor.'

ADAYLAR MÜFREDATTAN SORUMLU OLACAK


2006 yılındaki sınavdan başlamak üzere öğrenciler müfredatın bütününden sorumlu olarak ÖSS'ye sınava girecek. Yani öğrenciler lise 1, 2 ve 3'ü (eğer liseler 4 yıla çıkarsa 4'üncü sınıfı da) kapsayacak sorulara cevap verecek. Bu soruların 3'te 2'si yeteneğe bağlı ya da kavram üzerine, 3'te 1'i de bilgiye dayalı olacak. Katsayıda ise bir değişiklik olmayacak.

MARATON SONA ERDİ

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adayların katıldığı Yabancı Dil Sınavı (YDS) dün yapıldı. Sınav, Türkiye'de üniversite rektörlüklerinin bulunduğu 40 merkez ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da; 128 binada, 1374 salonda yapıldı. Saat 09.30'da başlayan sınav 2.5 saat sürdü. Sınavda, geçen hafta Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) da katılan 39 bin 982 aday ter döktü. Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde yapılan sınavda adaylara kelime ve dil bilgisinin yanı sıra Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yöneltildi.

Seda KILIÇ/Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber