GAP'a 14 yılda toplam 19.5 katrilyon harcandı

Haber Giriş : 27 Haziran 2005 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin insani kalkınmaya dayalı en büyük entegre kalkınma projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) için 14 yılda toplam 19.5 milyar YTL (19.5 katrilyon lira) harcama yapılırken, nakdi gerçekleşme yüzde 54.1'e ulaştı. Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan 'GAP'ta son durum' raporuna göre, yörede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan GAP, aynı zamanda bölgelerarası farklılıkları ortadan kaldırarak, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedefine katkıda bulunuyor.

Raporda, Türkiye'yi uluslararası alanda markalaştıran son derece önemli bir proje olarak tanımlanan GAP'ın, başlangıçta bölgedeki kaynakları geliştirmeye katkıda bulunmak üzere planlandığı, ancak daha sonra Fırat ve Dicle havzalarında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 13 proje paketinin toplamı olarak revize edildikten sonra uygulanmaya devam edildiği belirtildi. GAP Master Plan'da belirtilen hedeflere ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacının 35.1 milyar YTL olduğuna işaret edilen raporda, ayrıca şu görüşler yer verildi:

Aslan payı enerjinin

'GAP'a, toplam kamu kaynaklarından yılda ortalama yüzde 6.9 oranında pay ayrılıyor. 2001 yılında ülke genelinde uygulanan istikrar programı kapsamında yatırımların kısıtlanması, GAP'ı olumsuz etkilemiş ve toplam yatırımlar içinde projeye ayrılan pay yüzde 4.9'a gerilemiştir. Ancak sonraki yıllarda yatırımlar hızlanmış ve bu yıl itibaıyla yatırımlar yüzde 6.8 seviyesine yükselmiştir. GAP için 14 yılda toplam 19.5 milyar YTL harcama yapılırken, nakdi gerçekleşme yüzde 54.1'e ulaşmıştır.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber