Aktivistler: Nazım Hikmet'i Moskova'da andık, İzmir'de anamadık

Merkezi İzmir de bulunan ve 25 ülke temsilciliğini üstlenen Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği, Nazım Hikmet'in 49. ölüm yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenlediklerini ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine izin verilmediğini iddia etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkezi İzmir de bulunan ve 25 ülke temsilciliğini üstlenen Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği, Nazım Hikmet'in 49. ölüm yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenlediklerini ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine izin verilmediğini iddia etti. Nazım Hikmet'in heykeli önünde toplanan aktivistler, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve kültür sanattan sorumlu birim yöneticilerini protesto etti.

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Kurucu Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, burada yaptığı açıklamada, "Ülkesine sevdasıyla, fikir kavgasıyla, aşklarıyla uluslararası arenada mazlum halkların direniş sembolü haline gelmiş, eserleriyle de Türk dünyasının onuru, yüz akımız Nazım Hikmet'in, 49. ölüm yıldönümü nedeniyle Moskova temsilciliğimiz tarafından mezarı başında anıldığı bir günde kendi ülkemizde, sosyal demokrat bir kentte anma taleplerinin, sosyal demokrat olduğunu iddia eden İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekçe gösterilmeksizin reddedilmesi ve görevlilerce engellenmeye çalışılmasını sanata, sanatçıya, Nazım Hikmet'e saldırı olarak değerlendiriyoruz. Bu yaklaşımı, CHP'li bir belediye başkanına yakıştırmadık." dedi.

Nazım Hikmet'in kimsenin tapulu malı olmadığını, belediye tarafından yapılan popülist ve içi boş anma programlarıyla evrensel boyutlara taşınamayacağını söyleyen Işıkhan, "Ulusal onurumuz olan dünya şairimizin duygu ve düşüncelerinin içini boşaltmalarına izin vermeyeceğiz. Belediye yönetimini halka teşhir ediyoruz. Nazım Hikmet adını taşıyan üniversite, mücadelesinin ana temalar çerçevesinde kürsüler oluşturularak geleceğe aktarılması ve uluslararası çalıştaylar ve yayınlarla anılması gerekirken dünya şairimizin kokteyllerde meze yapılmasını kınıyoruz. Belediye Başkanı'nın özür dilemesini ve birim amirleri hakkında gereken işlemi yapmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber