ŞEKER-İŞ, tatlandırıcılara karşı halkı uyardı

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şubesi tarafından kimyasal karışımlarla oluşturulan tatlandırıcılar kullanılarak oluşturulan gıdalar konusunda halkı uyardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şubesi tarafından kimyasal karışımlarla oluşturulan tatlandırıcılar kullanılarak oluşturulan gıdalar konusunda halkı uyardı.

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şubesi tarafından son dönemlerde gıda sektöründe yaşanan kimyasal madde karışımıyla elde edilen tatlandırıcılara karşı halkı bilgilendirmek ve yaşanan gıda istismarına dikkat çekmek amacıyla Nasrullah Meydanı'nda toplantı. Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, ?Bu meydanda toplanma sebebimiz son zamanlarda gıda sektörüne yönelik arka arkaya çıkan haberler ve gıda sektöründe hızla yayılan, insan sağlığını adeta hiçe sayan, yapay tatlandırıcılar ve bu yapay tatlandırıcıları kullanmakta ısrar eden tatlı imalathaneleri ve gıda üreticileri hakkında sizleri bilgilendirmektir? dedi.

Çufadaroğlu, bu konuya hassasiyetle yaklaşmalarındaki asıl nedeni geleceğin garantisi olan çocukların ve halkın sağlığına büyük zararlar vermesi olduğunu belirtti. Çufadaroğlu, yapay tatlandırıcıların zehirden farksız olduğunu ve bu konu üzerinde daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, ?Tokluk hissi yaratmayan, aksine yedikçe yediren bu tatlandırıcılar doymayan obezler yarattığı gibi kanserden, kalp hastalıklarına, karaciğer yetmezliğine, çocuklarda büyüme geriliği ve hormon bozukluğuna kadar birçok kronik hastalığa yol açmaktadır. Yapay tatlandırıcılar, kilo almaya ve insülin direncini kırarak şeker hastalığına yol açar ve sizi yavaş yavaş ölüme götürür. Geleceğimizin garantisi çocuklarımız büyük risk altındadır. Kola ve meşrubat üreticileri, ayrıca okul kantinlerinde ve marketlerde satılan birçok büsküvi, şeker ve hazır gıdalar yapay tatlandırıcı içermektedir? diye konuştu.

Başta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede yapay tatlandırıcıların kullanımının yasakladığının altını çizen Çufadaroğlu, yapay tatlandırıcıların Türkiye'de yasaklanmadığı gibi kullanım oranının yüzde 35 oranında artırıldığını ve bu rakamın merdiven altı üretim ve kaçak kullanımlarla birlikte yüzde 60 seviyelerine ulaştığını kaydetti. Çufadaroğlu, şekerden yüzlerce kat daha tatlı olan ve sağlığı olumsuz yönde etkileyen yapay tatlandırıcıların ithalatındaki artışın temel nedenini Pancar Şekerine göre daha ucuz olmasına bağlayarak, şunları kaydetti: ?Diyetisyen ve doktorlar tarafından ısrarla kullanılmaması istenilen yapay tatlandırıcıların ülkemizde özellikle büyük şehirlerde tezgâhlarda çok ucuz fiyatlara açıktan satılması, bu ürünlerin ithalatını her yıl daha da arttırmaktadır. Oysaki işin sağlık boyutunu dikkate aldığımızda pancar şekerinden daha ucuza alınan yapay tatlandırıcıların, sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisi sebebiyle cebimizden kat kat daha fazlası çıkacağını ve bunun bedelini de vücudumuzun ödeyeceğini unutmamak gerekir?

Gıda tacirliği üzerinde oynanan yapay tatlandırıcılı ve kimyasal karışımlı ürünlerin üretilmesi ve yasaklanması konusunda hükümetten de destek beklediklerini vurgulayan Çufadaroğlu, halkı da başlattıkları ?Sağlığımız ve Geleceğimiz İçin Pancar Şekeri Kullanalım? kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber