Aile içi cinsel istismarın acı öyküsü belgesel oldu

Türkiye'de çocukken aile içi taciz ve tecavüze uğrayan 5 kişinin gerçek öyküsünü anlatan ?Yuva' adlı belgeselin gösterimi Adana'da yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM) tarafından Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi toplantı salonunda, gösterim öncesi belgeselin konusu hakkında bilgi verildi. Yönetmenliğini Ebubekir Çetinkaya'nın yaptığı ve Türkiye'de de azımsanmayacak şekilde yaşandığı bilinen, ancak toplumda dillendirilmeyen aile içi cinsel istismar olgusunu çarpıcı bir şekilde anlatan Yuva'da, 5 kişinin öyküsü perdeye yansıtılıyor.

MAĞDURLARDAN BİRİ ŞU AN 8 YAŞINDA

Filmde öyküsü anlatılanlardan şu an 8 yaşında olan E., babası tarafından, 40 yaşındaki N., ile 30 yaşındaki M., dayısı tarafından, 27 yaşındaki U., ağabeyi tarafından, 21 yaşındaki Z., de babası tarafından istismara uğramış. Belgeseldeki gerçek hikayeler mağdurların kendi sesinden anlatılıyor. Mağdurların güvenliği ve deşifre olmamaları için ise temsili görüntüler kullanılmış.

FAİLLERİN TAMAMINA YAKINI ERKEK

Film gösteriminden önce aile içi cinsel istismar olgusu üzerine genel bir değerlendirme yapan AKDAM Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Kara, aile içi cinsel taciz ve tecavüz olaylarını gerçekleştirenlerin tamamına yakınının erkek olduğuna (yüzde 97) dikkati çekti. Faili kadın olan vakaların ise yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Kara, bu suçu işleyenlerin her sosyo-kültürel grup ve statüden olduğunun altını çizdi. Kara, ?Failler mimar da olabiliyor, doktor da din görevlisi de inşaat işçisi de?? diye konuştu. Türk Ceza Kanunu'nda aile içi cinsel istismar eyleminin ağırlaştırılmış bir suç olarak düzenlendiğini ifade eden Kara, insanların en güvendiği kişiler olan aile fertleri tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle bu olayın insanların görmek istemediği ve toplumda dillendirilmekten çekinilen bir konu olduğuna dikkat çekti.

ÇOCUKLAR YALAN SÖYLEMEZ

Aile içi cinsel istismar mağdurlarının yaşamları boyunca o travmanın etkisinden kurtulamadığını dile getiren Kara, çocukların bu tür olaylarla ilişkili sözlerinin dikkate alınmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Kara, ?Çocuklar hiçbir zaman yalan söylemez. Yaşadıklarını olduğu gibi anlatır. Bu nedenle çocukları yakından gözlemlemek, davranış değişikliklerinin nedenlerini öğrenmek önemli. Çocuk, cinsellikle ilgili bir şeyler söylüyorsa, yapıyorsa mutlaka nereden öğrendiğini anlatmasını istemek ve söylediklerini dikkate almak gerekiyor. Çocuklara bedenlerinin özel olduğunun, onların isteği dışında bedenlerine kimsenin dokunamayacağının, iyi ve kötü dokunmanın öğretilmesi gerek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber