Orman zararlıları yakın takibe alınıyor

Türkiye ormanlarını, yaklaşık 50 zararlı böcek türü tehdit ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zararlıların ormanlarda sebep olduğu yıllık odun kaybı 1 milyon metreküp civarında. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ormanların daha bilimsel esaslara göre korunması ve izlenmesi için çeşitli alanlarda laboratuvarlar kuruyor. 2 milyon lira yatırımla son teknoloji toprak laboratuvarı sayesinde orman zararlıları yakın takibe atılacak.

Orman zararlıları ile mücadelede kimyasal mücadeleden vazgeçilirken, çevre ve tabiat dostu biyolojik mücadeleye öncelik veriliyor. Bu zararlılara karşı yılda ortalama 600 bin hektar alanda mücadele çalışması yapılıyor. Orman zararlıları ile mücadelede gelişmiş teknik altyapının tesisi ve teknolojinin sürekli takibi büyük önem taşıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ormanların daha bilimsel esaslara göre korunması ve izlenmesi için çeşitli alanlarda laboratuvarlar kuruyor. 2 milyon lira yatırımla son teknoloji toprak laboratuvarı sayesinde orman zararlıları yakın takibe atılacak.

Türkiye'nin imza attığı Uzun Menzilli Sınırlar Ötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (ICP Forests) gereğince kurulan Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Toprak Laboratuvarı ormancılık alanında çeşitli konularda her türlü analizi yapabilecek şekilde tesis edildi. AB standartlarında, her türlü teknik donanıma sahip 755 metrekarelik tesis için toplam 2 milyon lira yatırım yapıldı. ICP Forests çalışmaları kapsamında elde edilecek verilerin Avrupa'daki merkeze aktarılacağı laboratuvarda yılda 30 bin analiz yapılabilecek. Bakanlık birimlerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörden gelen analiz talepleri de karşılanacak. Laboratuvar 9 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber