Denizbank 3,5 milyar dolara Rus Sberbank'ın oldu

Rus Sberbank, Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'ini Dexia'dan satın aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rus Sberbank, Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'ini Dexia'dan satın aldı. Hisseler 6 milyar 479 milyon liraya mal olurken; bu tutar 3 milyar 504 milyon ABD Doları'na denk geliyor. Satın almadan duydukları memnuniyeti dile getiren Sberbank İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref, Denizbank'ı orta ve doğu Avrupa'da inovasyon odağı haline getireceklerini söyledi.

Denizbank devrine dair ana hissedar Dexia SA ve Sberbank arasında nihai anlaşma imzalandı. İmza törenine Sberbank İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Herman Gref, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, İcra Kurulu Üyesi Denis Bugrov'un yanı sıra Dexia CEO'su Pierre Mariani ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş katıldı.

Herman Gref törende yaptığı konuşmada, Denizbank'ı satın almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, bu yatırımın kendileri için önemli bir adım olduğuna işaret etti. Türkiye'nin çekici ve ilginç bir piyasa olduğunu anlatan Gref, "Bu ülke dünyanın ve Avrupa'nın en dinamik ekonomilerinden biridir. Gelecek 10-15 sene içinde en çekici bölgelerden biri olacak. Genç insan kaynağı da var. Yani Türkiye'ye gelen her kim olursa olsun 10-15 sene içinde ülkenin aldığı merhaleyi görebilir." dedi. AK Parti iktidarı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çabalarını görüp alkışladıklarını aktaran Gref, şöyle devam etti:

"Türkiye, şeffaf bir hal alıyor. Bizim satın alma kararımız buna bir cevaptır. Böyle bir ortamda yatırım kararını almak kolay değildir. Biz, Türkiye'ye güvendiğimiz için satın alma kararı aldık. Gelinen aşamada ülkede üretimin arttığına, ihracatın güçlendiğne tanık oluyoruz. Bunalıma karşı dayanıklı olduğunu görüyoruz. Türkiye finans sektörü de güçlü ve karlı. Bunu bunalım döneminde artan sermaye yeterlilik oranlarından ve likiditeden anlıyoruz. Yani burada alınan karaların ve denetimlerin iyi olduğunu, diğer ülkelerde olduğu gibi risklerin bulunmadığını anlıyoruz."

Gref, Denizbank'ın gücü ve büyüme oranlarının Sberbank tarafından takdir edildiğini belirtirken, "Bankanın ürün ve hizmet gamı, rekabetçi yanı söz konusu. Modern IT sistemleri, kalifiye elemanları ve yönetimi var. Daha evvel yönetim kurulumuz içinde büyük kuşkular vardı, fakat denetimlerin ardından satın almanın yerinde bir karar olduğu kanaati oluştu. Umuyorum, biz bu sinerji ve satın almanın faydalarını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Denizbank'ta artan yenilikçi ürünlerden etkilendiklerini, kurumu orta ve doğu Avrupa'da inovasyon odağı haline getirmeyi amaçladıklarını aktaran Gref, bu birikimden Rusya'daki işlerinde de faydalanacaklarını söyledi. Sberbank icra Kurulu Başkanı ve CEO'su, "Ülkemden yatırımcılar Türkiye'ye ilgi duyuyor. Buna mukabil Türkiye Rusya'da önemli projeleri devreye alıyor. Burada biz, bütün bunlara finansal katkı sunmayı temenni ediyoruz." dedi.

Herman Gref, Rusya ve Türkiye'nin ticari ortaklıklarına göndermede bulunurken; iki ülke arasında ticaretin 2 senede yüzde 43 arttığını bildirdi. "Ülkelerin bir birleri için büyük umutları var. Bu minvalde yakın gelecekte önemli gelişmeler olabilir." yorumunu yaptı. Gref, Sberbank ve Denizbank ortaklığının Türkiye ve Rusya'nın menfaatine olacağını da savundu.

Sberbank olarak Rusya'da iyi bir yer edindiklerinin altını çizen Gref, şunları kaydetti:

"Rusya'da yaptıklarımızın ihracında kararlıyız. Dünya piyasalarına bunu getirmede kararlıyız. 2014'e dek hedeflerimize bakıldığında dışarıda yüzde 7-8 kar elde etme imkanımız var. Artık uluslararası finans kurumu olduk. Bu satın alma ile daha geniş bir mekanda faaliyet yürüteceğiz. En iyi mali kurumlardan biri olacağız. Umuyorum bu inovatif ilerlemeden ortaklarımız da faydalanacak. Kurum olarak Dexia ile yaptığımız ilk anlaşmanın şartlarından memnun kalmadık. Onun için tekrar başvurduk. Bu başvurumuzda uygun şartları bulduk. Burada hem Sberbank hem Dexia takımına şükranlarımı sunuyorum. Anlaşma, Sberbank ve Denizbank için yerindedir. Denizbank elemanları Sberbank ailesine katılıyor. 300 bin elemanımızla yeni ürünlere odaklanacağız, projelerimizi artıracağız. Denizbank elemanları da ailemizin fertleri olacak. Onların şartlarını yileştireceğiz. Yani biz her şeyden evvel Denizbank'ın elemanlarına güveniyoruz. Yani Denizbank bir bebek olup bu bebeğin büyümesi için elimizden geleni yapacağız."

DENİZBANK 47,6 MİLYAR LİRA AKTİFE SAHİP

Dexia CEO'su Pierre Mariani ise 2006'da satın aldıkları Denizbank'ın büyümesi adına ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Mariani, kurumun hisselerini Sberbank'a devretmekle yerninde bir karar verdiklerini, bu güç dönemi başarı ile yönettiklerini ifade etti.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de Dexia ile 6 senede önemli aşamalar aldıklarından söz etti. Dexia'nın 2006'da Denizbank hisselerini rekor bir çarpanla aldığına temas eden Ateş, şu açıklamalarda bulundu:

"Dexia bu çarpandan pişmanlık duymadı. Biz de onların güvenine layık olduğumuzu kanıtladık. 2006'dan 2012' ye aktiflerimizi 47 milyar 600 milyon liraya erişti. Krediler 32 milyar 500 milyon liraya, mevduat 30 milyar liraya, öz kaynaklarımız 5 milyar 800 milyon liraya, şube adedimiz 607'ye istihdamımız 11 bin 176'ya , müşteri adedimiz 5 milyon 200 bine çıktı. Elde edilen kar, ekonomik kalkınmada kaynak olarak kullandırıldı. Geçen sene en çok şube açan 88 şube ile, bin 200 yeni eleman ile karlılığı yüzde 72 artırdık. Burada Dexia'nın verdiği manevi gücün rolü büyüktür. Yine 8 ay içinde Denizbank rakamları büyütmeye devam etti. ilk çeyreği yüzde 21 kar artışı ile tamamladı. Umuyorum bu sene ikinci çeyrek rakamlarında da aynı başarıyı elde edeceğiz."

Sberbank ile Denizbank'ın bir aradalığının önemine değinen Ateş, kararı Türkiye ve Rusya adına olumlu buldu. Ateş, Erdoğan ve Putin'in 100 milyar dolar ticaret hedefi koyduğundan, bu anlamda bankalar arası ortaklığın değerli olduğunu da sözlerine ekledi.

Törende daha sonra Denizbank'ın hisselerinin büyük bölümünün Dexia tarafından Sberbank'a devrini öngören nihai anlaşma imzalandı. Anlaşmayı Sberbank CEO'su Gref ile Dexia CEO'su Mariani parafe etti. İmzaların ardından Gref ve Mariani, gazetecilerin hisse devrine dair sorularını cevapladı. Herman Gref, "Denizbank'ın ne kadarı satıldı? Sberbank'a kaça mal oldu? Devrin ardından Denizbank yönetimi ve ismi değişecek mi?" sorularına şu karşılığı verdi:

"Şu an anlaşmaya vardık. Denizbank'ın hisselerinin yüzde 99,85 hissesini satın alacağız. Kalan hisseler yüzde 0,15 hisse senedi piyasasında bulunmaktadır. Denizbank'tan alacağımız hisselerin fiyatı 6 milyar 479 milyon liradır. Bunun euro karşılığı 2 milyar 821 milyon, ABD Doları karşılığı 3 milyar 504 milyon'dur. Diğer yandan Hakan Ateş'in ve takımı ile görevine devamı bizim şartlarımızdan biriydi. Bu anlamda memnumuz her şey için evvelden anlaşmaya varıldı. Bununla elemanların kalifiye olması, faaliyetlerine devam etmesi için gerekeni yapacağız. Ad değişikliğinde ise verilmiş bir karar yok. Bu ilerleyen zamanlarda belirlenecek."

Denizbank'ın piyasada odaklanacağı yerlerin sorulması üzerine Herman Gref, kurumu Türkiye'nin her yerinde gireceklerini ama Rusların yazın geldiği yörelerde ve yatırım yaptıkları yerlere ağırlık vereceklerini vurguladı. İlk etapta satın almanın başarılı olmamasında Sberbank yönetiminde bulunan Ermeni diasporasından bir yöneticinin rolü bulunduğu iddialarının aktarılması üzerine Gref, şunları söyledi:

"Sberbank'ın yönetim kurulunda yer alan bireylerin ulusları, onların etnik sorunları ele alınmıyor. Bankada hem İtalyanlar hem Fransızlar hem Almanlar görev yapıyor. Memnunum ki takımımıza Türkiye'den de önemli isimler gelecek. İnsanların uyrukları sorulduğunda bana 'Uyruktan gurur duymak senin salı günü doğmaktan gurur duymak gibi bir şey' yanıtını veriyorum. Yani bunların önemi yoktur yanlış bilgilerdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber