Van ve Muş'tan sonra Marmara depremini bildi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde sekiz yıldır deprem tahminleri üzerinde çalışan ve geliştirdiği formül ile Van, Muş ve Ege depremlerini aylar öncesinden bilen Timuçin Özat, Marmara Denizinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremi de aylar öncesinde bildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kdz. Ereğli ilçesinde deprem tahminleri üzerinde çalışan gazeteci Timuçin Özat, Van, Muş ve Ege depremlerinin ardından Marmara Denizinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremi de önceden bildi. Özat, 26 Mart 2012 tarihinde yaptığı açıklamalarda, Mayıs-Ağustos ayları arasında Marmara Denizinde orta şiddetli bir depremin yüksek olasılıklarla yaşanacağına dikkat çekmişti.

Yaptığı bilimsel araştırmalar neticesinde 23 Ekim 2011 de Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi aylar öncesinden açıklayan Timuçin Özat, 26 Mart'ta Muş Varto-Bulanık hattında meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki sarsıntıyı da tahmin etmişti. Muş depreminin olduğu Mart 2012'de demeç veren Özat, Marmara Denizi'ne dikkat çekerek şöyle demişti: ?Son aylarda Marmara Denizi orta graben çöküntü sisteminde (İstanbul Avrupa yakası-Tekirdağ açıkları) mikro salınımların (küçük depremler) ortalamanın üzerine çıkmıştır. Bu bölgedeki gerilimin Ağustos 2012 sürecine kadar orta şiddetli bir hareketlenmeyle sonuçlanma olasılığı yüksektir.?

8 yıldır yaptığı araştırmalar neticesinde Türkiye'de meydana gelen bazı depremleri yer-büyüklük ve zaman olarak yüksek olasılıklarla tahmin eden Özat, şimdiye kadar Ege, Doğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde meydana gelen 5.0 ve üzerindeki 16 sarsıntıyı tahmin ederek bu tahminlerini depremler olmadan önce zaman zaman basın açıklamaları ile kamuoyuna duyurmuştu.

Daha önceki açıklamalarında da Ege bölgesine dikkat çeken Özat, 2012'nin özellikle ikinci yarısından itibaren orta şiddetli yoğun deprem salınımlarının İç Ege ve Güney Ege Denizinde yaşanabileceğini tekrarladı. Van depreminin ardından bazı jeologlarla iletişime geçtiğini anlatan Özat, şunları söyledi: ? Elimdeki bilimsel veri zinciri daha da genişlemiştir. Yaptığım tahminlerin artık tesadüf olmadığı açıkça ortadadır. 2012'nin ikinci yarısından itibaren Ege Bölgesinde 5.0-5.6 büyüklükleri arasında deprem salınımları bekliyorum. Bölgedeki gerilmenin arttığına uzmanlarımızda dikkat çekiyor. Ancak vatandaşlarımızın endişeye ve kulaktan dolma söylemlere kapılmaması gerek. Uzmanlarımızın tavsiye ve açıklamaları dikkate alınmalıdır.?

Marmara'da beklenen 3 büyük depremin olduğunu ifade eden Özat; sözlerini şöyle sürdürdü: ?Marmara Denizi son 13 yılda santim santim araştırıldı. Adeta yerin röntgeni çekildi. Bölgede üç büyük deprem bekleniyor. Biri 7.0'ın üzerinde ancak 7 büyüklüğündeki depremin eşik dönemi yapılan hesaplamalarda 2025'ten sonra başlıyor. Diğer beklenen 2 deprem de biri Gemlik Körfezinde olmak üzere 6.0 üzerindedir. Gerginlik hesaplamaları ve mikro gerilim izlenimleri ile tarihsel ve aletsel dönem (son 112 yıl) istatistiklerine göre Marmara Denizi'nde 2018 yılında 6.0-6.4 arasında enerji boşalması yüzde 75-80 olasılıklar dahilinde yaşanabilir. Aysal süreçle ilgili tahmin 2 sene sonra netlik kazanmaya başlar?

Yakın süreçte özellikle İran'da yıkıcı nitelikte hareketlenme beklediğinin altını çizen Özat, önümüzdeki aylarda İran'ın doğu eyaletlerini etkileyecek sarsıntının hesaplamalara göre 6.2 ve üzerinde olacağını deprem olma olasılığının yüzde 80 olduğunu açıkladı.

Kahramanmaraş'ta beklediği deprem tahminini son güncellemelere göre yineleyen Özat, şunları söyledi:"Kahramanmaraş'ı yıllardır araştırıyorum. Birçok jeoloji mühendisine sordum. Bölgeyle ilgili veri eksiği de var. Tarihi dokümanlarda da hata vardı. Doğrularına ulaştım ve eşik yılı olarak 2012 özellikle Eylül-Kasım ayları arasında Maraş-Hatay hattındaki mikro aktivitelerde dalgalanma olacağı senaryosu ortaya çıkıyor. Ana kırılmanın Eylül 2013 sürecine kadar yüzde 75-80 olasılıklarla yaşanacağı hesaplamalarda ortaya çıkıyor. Ancak, bölgeyle ilgili veri eksiklikleri var. Bunlara ulaşabildiğim zaman daha kısa bir süreç vermem mümkün olacaktır. Beklenen deprem aslında afet boyutunda değildir. Özellikle Türkoğlu, Pazarcık, Çelikhan ve Hatay hattıyla ilgili çok yönlü irdelemelerde bulundum. 4 bin yıllık kayıtlara indim. 5.8 - 6.4 arasında hareketlenme olacağı ortaya çıkıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda kişisel olarak önlemlerini alacağına ve daha soğukkanlı olacaklarına inanıyorum. Artık eskiye göre çok daha bilinçliyiz bu konuda"

Özat, ayrıca Kahramanmaraş ve çevresinde son 6 ayda 75 mikro deprem aktivitesinin meydana geldiğini ve takip aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber