SGK Başkanı Acar: Özel hastanelerdeki suistimale izin vermeyeceğiz

SGK Başkanı Fatih Acar, sosyal güvenlik reformu ile Türkiye'yi gelişmiş Avrupa ülkelerinden daha iyi sağlık hizmeti verir hale getirmelerine rağmen bazı özel hastanelerin bunu suistimal ettiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SGK Başkanı Fatih Acar, sosyal güvenlik reformu ile Türkiye'yi gelişmiş Avrupa ülkelerinden daha iyi sağlık hizmeti verir hale getirmelerine rağmen bazı özel hastanelerin bunu suistimal ettiğini söyledi. Buna kesinlikle izin vermeyeceklerinin altını çizen Acar, ?Tıkır tıkır her ay paralarını ödüyorsak o zaman bütün hastanelerimiz düzgün çalışmak zorunda. Yıl sonuna kadar suistimalleri kesinlikle ortadan kaldıracağız.? dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Samsun Valiliği, İŞKUR, Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Canik Başarı Üniversitesi ve Ticaret Sanayi Odası'nın katkılarıyla düzenlenen Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'na katıldı. Burada 4 yılı geride bırakan Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili genel bir değerlendirme yapan Acar, sözü özel sağlık kuruluşları ile hastanelere getirdi.

Acar, gece gündüz çalışarak vatandaşın hizmete ulaşmasını kolaylaştırmalarına karşın bazı özel sektör kuruluşlarının suistimal ettiğini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ülkenin yüzde 100'üne hitap ettiğini hatırlatan Acar, özel hastanelerle ilgili yıl sonuna kadar yapılacak yeni çalışmalar hakkında bilgi verdi. SGK Başkanı Acar, şunları söyledi: ?Hepsini bunun içinde değerlendirmiyorum, ama bazı özel hastanelerimizde zaman zaman üzücü manzaralarla karşılaşıyoruz. Dolmuşlarla köylerden vatandaşlar toplanıp hastanelere getiriliyor. Bunlar ahlaki şeyler değil. Böyle bir yöntemi kabul edemeyiz. Bu kadar geniş açılımlar yapmamıza, vatandaşımızın önünü açmamıza karşın yapılan suistimallere göz yumamayız. 2012'de bu hastanelerde bu açgözlülük varsa, bunu kim yapıyorsa bunları ortadan kaldırmamız lazım. Tıkır tıkır her ay paralarını ödüyorsak o zaman hastanelerimiz düzgün çalışmak zorunda. 'Ben bir cihaz aldım, parayı yetiştiremiyorum, hasta sayısını ikiye katlamam lazım, onun için de harıl harıl şunu yapayım' böyle bir anlayış olamaz. Bunları 2012 yılında kesinlikle ortadan kaldıracağız.?

TC kimlik numarası ile tedavi konusundaki suistimalleri de avuç içi damar okuma sistemiyle ortadan kaldıracaklarını söyleyen Acar, ?Vatandaşımız TC kimlik numarası ile kolayca hastaneye gidip tedavisini oluyor. Ama maalesef bazı hastanelerimiz bunu da suistimal ediyor. Önemli sayıda bunu yapan var ve tespit ettik. Siz gitmeden hastaneye, TC kimlik numaranızı kullanmak suretiyle kuruma fatura eden hastanelerle de karşılaştık. Şimdi döndük başa, biz bu suiistimali nasıl önleyeceğiz? Şimdi avuç içi damar uygulaması getiriyoruz. Yani bir vatandaş hastaneye gitmeden TC kimlik numarası üzerinden muayene olamayacağı bir sistemi getirmek zorunda kaldık." açıklamasında bulundu.

?KAYIT DIŞI İSTİHDAM YÜZDE 40?

Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 40'a çıktığını açıklayan SGK Başkanı Fatih Acar, bu rakamı yüzde 15'e düşürmeyi hedeflediklerini vurguladı. Kayıt dışı istihdamın Türkiye'nin sorunu haline geldiğinin altını çizen Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Yüksek olan rakamları asgari düzeye çekmek için çalışmalara başladık. Kayıtlı İstihdam Teşvik Projesi kapsamında, kapasite artırımı ve politikaların gerçekleştirilmesi, bilişim ve iletişim teknolojilerinin uygulanması ve toplumsal birlikteliğin artırılması gibi çalışmalar yapılıyor. İşsizlikte de dünya ülkeleri arasında Türkiye, ne iyi ne kötü durumda. İşsizlik cidden büyük bir sıkıntı. İşsizliği de yüzde 5'lere kadar çekmeyi düşünüyoruz."

?REFORMUMUZ DÜNYAYA ÖRNEK OLDU?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ülkenin yüzde 100'üne hitap ettiğine de değinen Acar, 2008 yılında tüm dünyaya örnek olacak bir sosyal güvenlik reformunu hayata geçirdiklerini, bununla herkese eşit, adil bir hizmet sunumunu amaçladıklarını söyledi. Acar, 17 milyon 291 bin kişinin şu anda SGK sistemine prim ödediğini, 63 milyon 292 bin kişinin sosyal güvenlik şemsiyesinin altında olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber