TPAO, Çarşamba Ovası'nda jeotermal kaynak buldu

Türkiye Petrol Ortakları Anonim Şirketi (TPAO)'nun ocak ayından itibaren Samsun'un Çarşamba ilçesinde gerçekleştirdiği petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynak arama çalışmasında sona gelindi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Petrol Ortakları Anonim Şirketi (TPAO)'nun ocak ayından itibaren Samsun'un Çarşamba ilçesinde gerçekleştirdiği petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynak arama çalışmasında sona gelindi. Açılan Çarşamba-1 kuyusunda sıcak suyun izine rastlayan kurum, bin 200 metrede derinlikte 65 derece, bin 830 metrede ise 75 derece su bulduklarını açıkladı. İl Özel İdaresi'ne tahsis edilmesi planlanan kuyudan çıkarılacak suyun, sera ve konut ısıtmanın haricinde sağlıkta da kullanılabileceği belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile bir araya gelen AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Çarşamba Ovası'nda bulunan jeotermal sıcak su kaynağıyla ilgili görüşme yaptı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan ve Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız'ın da hazır bulunduğu görüşmede durum değerlendirmesi yaptı. TPAO'nun sıcak su bulduğunu doğrulayan AK Parti Samsun Milletvekili Demir, kuyunun İl Özel İdaresi'ne tahsis edilmesini istediklerini söyledi.

Kuyunun İl Özel İdaresi'ne kiralanması için gerekenin yapılmasını istediklerini vurgulayan Cemal Yılmaz Demir, ?Kuyudan çıkarılacak su, sera ve konut ısıtmasının haricinde sağlık turizminin gelişmesinde kullanılabilir. Türkiye'nin çoğu bölgesi binlerce yıllık zengin yeraltı kaynaklarına sahip. Bu yerli ve yenilenebilir kaynakların üretimi ve kullanılması için bu kaynakların ortaya çıkarılmasına yönelik AK Parti hükümetleri döneminde yoğun çalışma yürütüldü. Bunlardan birisini de Çarşamba'da gördük. Sıcak su aracılığı ile ilçede termal sağlık merkezleri de açılabilir.? dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Çarşamba'da sıcak suyun bulunduğuna sevindiklerini belirterek, ?TPAO'dan İl Özel İdaresi'ne tahsis edilmesi için gereken neyse yapıp, konuyu takip edeceğiz. MTA'nın da teknik destek vermesini sağlayacağız. Sıcak su Çarşamba'ya, Samsun'a en önemlisi Karadeniz'e hayırlı olsun." diye konuştu.

Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız da jeotermal kaynağın bulunmasıyla ilçede bir atılım yapılacağının altını çizdi. Yıldız, ?İlçemizde sahil ve ormanın yanı sıra termal oteller kurulması için girişimde bulunacağız. Ayrıca havaalanına yakınlığımızı da fırsat bilip, burayı turizm merkezi yapmak için çalışacağız. Milletvekilimiz Sayın Cemal Yılmaz Demir öncülüğünde yürüttüğümüz bu çalışmayla muazzam bir yol almış olacağız." ifadelerini kullandı.

Kuyunun İl Özel İdaresi'ne tahsisi için önümüzdeki günlerde Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve ilgili bürokratlarla bir görüşme yapılması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber