Bakan Ergün: Türkiye, dünyanın yükselen yıldızları arasında yer almayı başardı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye, son 9,5 yılda kronik hale gelen birçok sorununu çözüme kavuşturduğu gibi, dünyanın yükselen yıldızları arasındaki yerini almayı da başardı." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalibre Boru Üretim Tesisi'nde konuşan Ergün, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bir ülke olarak, özellikle reel kesimin de vizyon ve hedef büyütmesinin çok önemli olduğunu düşündüklerini söyledi. Ergün, şöyle devam etti: "Türkiyenin hedeflerinin firmalarımız tarafından paylaşılması önemli. Hangi firmamızı ziyaret etsek, hangi yeni tesisin açılışını gerçekleştirsek, firmalarımız, hedeflerinin kendi sektörlerinde Avrupa'nın, hatta dünyanın en büyük 10 firmasından biri olmak olduğunu dile getiriyorlar."

Ergün, dünyada reel sektörün veya bir firmanın küresel rekabet gücü kazanmasının sır olmayan belli başlı şartları olduğunu belirterek, "İç ve dış pazar şartlarına uygun üretim yapmak, ana ve yan sanayi ilişkilerini düzgün kurmak, yenilikçilik, uzmanlaşma, esneklik ve özellikle günümüzde çevre duyarlılığı gibi nitelikler, rekabet gücünü belirleyen temel kıstaslar durumundadır. Hatta buna sosyal sorumluluk sahibi sanayici ve firmaları da eklemek lazım. Elbette teorik olarak herkesin bildiği bu gerçekleri, hayata tatbik etmede sadece çok az sayıda ülke veya firma başarılı olabiliyor. Bütün firmaların strateji belgelerine, misyon ve vizyon cümlelerine baktığınızda benzer cümleler görüyoruz. Ancak bu cümleleri, ilkeleri, hedef ve idealleri gerçek anlamda içselleştiren firmalar öne çıkabiliyor, benzerlerinden ayrışabiliyor." diye konuştu.

Ergün, rekabetçilikte öne çıkan bir başka önemli hususun çevre hassasiyeti olduğu belirtti ve ekledi: "Tüketiciler, artık kalite ve emniyet gibi özellikler kadar, ürünün hem kendisinin hem de üretilme şeklinin çevreyi nasıl etkilediğiyle de yakından ilgileniyorlar. Otomotiv sektöründe de görüldüğü gibi, birçok sektörde yeşil ekonomiye geçiş anlamında ciddi hareketlilikler yaşanıyor. Ülkemizdeki firmaların da kendilerini bu yeni sürece adapte etmeleri ekonomik hedeflerimiz açısından büyük önem taşıyor."

"SANAYİ STRATEJİSİNDEKİ 72 EYLEMDEN 23'Ü FİRMALARIN TEKNOLOJİK GELİŞİMİ İÇİN"

Ergün, bugün tüm dünyada yeni ürünler ve üretim sistemleri geliştirebilen firmalar veya ülkeler, rekabet yarışında öne çıktığını dile getirdi. "Biz bu gerçeği bildiğimiz için, sanayicilerimizi yenilikçilik, ar-ge, inovasyon ve tasarım gibi alanlara yönlendirmeye büyük önem veriyoruz. Bu nedenle, geçtiğimiz yıl Bakanlığımızın yapısında radikal bir değişiklik yaptık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına dönüştürdük. Geçen yıl uygulamaya başladığımız Sanayi stratejimizde yer alan 72 eylemden 23 tanesini firmaların teknolojik gelişimi için hazırladık. Son teşvik programında ileri teknoloji gerektiren ve yüksek katma değer oluşturan sektörlere daha fazla destek sağlayan bir sistem kurguladık. Bakanlık olarak, en çok üzerinde durduğumuz konuların başında üniversite-sanayi işbirliği gelmektedir. Bu nedenle, teknoparkların sayısını ve niteliğini artıracak çalışmalara, San-Tez gibi destek programlarına büyük önem veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ergün, Türkiye, son 9.5 yılda kronik hale gelen birçok sorununu çözüme kavuşturduğu gibi, dünyanın yükselen yıldızları arasındaki yerini almayı da başardığını anlattı. Ergün, şöyle devam etti: "Bugün yanı başımızdaki Avrupa'da, en önemli ihracat pazarımız olan Avrupa'da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ancak buna rağmen Türkiye, yüzde 8.5 gibi bir büyüme oranı yakalıyor, 12 aylık ihracatını 140 milyar dolar seviyesine çıkarıyor. Bugün Türkiye, özellikle uluslar arası yatırımcılar için çok önemli bir cazibe merkezi haline gelmiştir. 2003'ten bu yana çektiğimiz doğrudan yabancı yatırım miktarı 110 milyar dolara ulaşmıştır.

Bu yatırımcılar, Türkiye'yi tercih ederken, havası güzel, suyu soğuk, Türkiye'nin dağları yeşil diye tercih etmiyorlar. Bunlar da güzel ama bunlar yatırımcı çekmez tek başına. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarına, güçlenen demokrasiye ve aktif dış politikaya bakıyorlar. Türkiye'nin iç ve dış pazar imkanlarını, üretim becerimizi, güçlü reel sektörümüzü dikkate alıyorlar. Bugün küresel kriz ortamında Türkiye'yi aynı coğrafyadaki diğer ülkelerden ayıran en önemli hususlardan birisi reel sektördür."

Ergün, konuşmanın ardından üretim tesisini açılışını yaptı, tesis hakkında bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber