Türkçe'nin çocukları Adanalıların gönlünü fethetti

?İnsanlık el ele, bayram o bayram ola? temasıyla yola çıkan 10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Adana etkinliği görkemli atmosferde bir geçti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 Ocak Stadı'nda düzenlenen ve 15 ülkede 70 öğrencinin katıldığı organizasyonu yaklaşık 25 bini aşkın davetli izledi.

Valiliğin ev sahipliğinde Adana'daki kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen aktivite şölene dönüştü. İldeki beş yerel televizyonda canlı olarak verilen kültür programda Türkçe sevdalıları sergiledikleri kusursuz performanslarıyla büyük alkış topladı. Samanyolu televizyondan Ramazan Şimşek ve Bosna'dan Melisa'nın birlikte sunuculuğunu yaptıkları etkinlikte dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, seslendirdikleri türkü, şarkı, piyes ve folklor gösterileriyle katılımcılara unutulmayacak bir gece yaşattı. Yaklaşık iki saat süren ve Adanalıların büyük bir keyifle izledikleri çocuklar, Türkçe ve ülkelerine milli kıyafet ve şarkılarından bir demet sundu.

Işık ve fondaki görseller eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk Tacikistan ve Azerbaycan'dan Romişi ve Esmaya ?İnsanlık el ele' şarkısını söyledi. Malili öğrencilerin halk oyunları gösterisiyle devam eden gecede Amerikalı Toylor Dunn, ?Gamsız Hayat? şarkısını seslendirdi. Mısır ve Tayland'tan Muhammed Husny ile Nikol'un karşılıklı okudukları ?Gidelim Atık? şiir hüzünlendirdi. Irak'tan Havres adlı öğrencinin dillendirdiği ?Sevemedim Karagözlüm? türkü hayranlıkla dinlenirken, aynı ülkeden küçük Geylan'ın nefis sesiyle söylediği Mahsun Kırmızıgül ile ünlenen ?Yıkılmadım? türküsü büyük alkış topladı. Geylan, peşinde uzun hava ve Antep'in Kalesine türküsü ile geceye damgasını vurdu. Gazeteci Mehmet Ali Birant'ın taklidiyle haber sunan Kenyalı Ahmet ve arkadaşı Hatim'ın diyalogu stattakileri güldürdü. Gabonlu Nadıa'nın güzel üslubu ile seslendirdiği Kürtçe ?Şammamme? türküsü organizasyonu renklendirdi. Türkçe'nin çocukları, programın finalin protokoldekilerle birlikte ?Yeni bir dünya? şarkısı ile taçlandırdı.

VALİ COŞ: DÜNYA BARIŞI DAHA KOLAY SAĞLANACAK

Programa eşi ve çocuğu ile birlikte katılan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, olimpiyatlar vesilesiyle milletin dünyanın dört bir yanındaki Türk okullarını yakından tanıma fırsatı bulduğunun altını çizdi. Bu ülkelerde insanlığa hizmet eden, kaliteli eğitimin yanında sevgi, barış, dostluk ve yardımlaşma gibi yüksek insani hasletleri veren okullardan övgüyle bahseden Coş, şunları kaydetti: ?Dünya barışı daha kolay sağlanacaktır. Bu okullardan mezun olan yüz binlerce insanın yarın milyon, öbür gün on milyona vardığını düşündüğümüzde dünya barışının sağlanmasına büyük destek olunacağı açıktır. Bu okulların en büyük özelliği, 140 ülkedeki çocukların Türkçe anlaşmasıdır. Bu sayede Türkçe bir dünya ve barış dili olmaktadır. Okulların kurulmasında önderlik eden muhterem zevatta en içten teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum. Ayrıca adlarını ve yollarını bilmedikleri ülkelere koşarak giden, sınır tanımayan hizmetleriyle destan yazan, yüzbinlerce öğrenciye ışık saçan, fedakar öğretmenlere ne kadar teşekkür etsek azdır.?

'TÜRKÇE BAHARININ UZAK DİYARLARINDA AÇMIŞ NADİDE ÇİÇEKLERİ'

Etkili bir konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise konuk öğrencileri ?Türkçe baharının uzak diyarlarda açmış en nadide çiçekleri, sevgili kardeşlerim Adana'ya hoş geldiniz.? sözleriyle seslendi. Aldırmaz, duygu dolu ifadelerin şöyle sürdürdü: ?Üstat Necip Fazılın ?Bir gün stadyumları dolduran insanlar gooool dedikleri kadar, bir dava uğruna ol dedikleri gün bu ülke şaha kalkacaktır' diye hayalini kurduğu gün, işte bu gündür. Ülkemizi, dünyanın başkenti yapan, bu kutlu yola gönül vermiş büyük insan ve ona inanmış siz hizmet erlerini saygı ile selamlıyorum. Dünyanın dört bir yanına bilmedikleri bir coğrafyaya hizmet aşkıyla koşarak gidip görev yapan, önden giden atlılar, Selam olsun sizlere. Tüm dünyaya insanlığın, önemini anlatan eğitimci kardeşlerim, okullara, yurtlara, stadyumlara sığmadınız; ancak, gönlümüze sığdınız. Ülkelerin en önemli varlıkları bayrakları ve dilleridir. Bugün burada olmamıza vesile olan kardeşlerimiz Büyük önder Atatürk'ü dünyaya tanıtmış, Bayrağımızı sevdirmiş, Milli Marşımızı gönül dilleriyle söyletmiştir. Muhterem Fethullah Gülen Hocamızın vesile olduğu bu kutsal yolda yürüyen hizmet erleri, bizler için her zaman baş tacı olacaksınız.? Aldırmaz, konuşmasından sonra öğrencilere hemşehrilik beraatı sundu.

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk ise 135 ülkeden Türkiye'ye gelen çocuklarla sadece Türkçe konuşulmadığını, aynı duygunun da paylaşıldığını söyledi. Aynı duyguyla bütün dünyaya seslendiklerini anlatan Öztürk, ?Burada bütün renkler ve yürükler bir oldu. Kardeşlerimize ?hoş geldin' derken; bu öğrencilerin yetişmesinde emeği geçen gönül erlerini, fedakar hayatları selamlıyorum, hüzünlü gurbete saygılarımı iletiyorum.? ifadelerini kullandı.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da bir ve beraber olmanın; hoşgörünün dünyada neler yapabileceğinin en güzel anlarını yaşadıklarını aktardı. Çelikcan, ?Bu sevdada ve hoşgörüde emeği geçen bütün öğretmen ile hizmet erlerini canı gönülden kutluyorum.? dedi.

Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, 96 yıl önce Çanakkale'de Türkleri yok etmek için gelen ülkelerin çocuklarıyla yeni bir sayfanın açıldığına işaret etti. Necip Fazıl'ın ?Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes? dizesini hatırlatan Zenbilci, ?Bu mukaddes yolculuğun gönül erlerini muhabbetle selamlıyorum.?dedi.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ise yurt dışındaki Türk okullarının Türk-İslam dünyasının en önemli projesi olduğunu vurguladı. Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Türkçe'nin milletin direği ve en büyük hazinesi olarak tanımladı. Sözlü, şöyle devam etti: ?Türkçemiz Türkistan'da çekik gözlü soydaşlarımızın feryadı, Rumeli ve Balkanlar ?da mazlumların türküsü. Türkçemizin milli devletimizin ses bayrağı. Yedi kıtada Türkçe'ye hizmet edenler selam olsun.?

KÜÇÜKAYDIN: BİR GRUP ALPEREN UZAKLARI YAKIN ETTİ

?Dünya mı küçülüyor, Türkçe ve Türkiye mi büyüyor?? diye soran AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, şunları söyledi: ?Türkiye ve Türkçe'nin büyüdüğü kesin. Ama dünyanın küçülmediğini biliyoruz. Dünyanın küçüldüğü izlenimini veren şey, 135 ülke temsilcisinin; hem de Türkçe ile Adana ile buluşmasıdır. 20 yıl önce bir Kenyalı ile konuşmak için onların dilini bilmek gerekiyordu. Ama bugün gerekmiyor. Her hangi bir Türk okulunda okuyan bir öğrenciyle buluşmanız, onlarla anlaşmanıza yetiyor. O yüzden dünyanın küçüldüğünü gösteren tablo Türkçe Olimpiyatları'dır.?

AK Parti Milletvekili Ali Küçükaydın, ?Uzağa gidemeyenler, uzağı yakın edemezler? sözünü hatırlatarak, ?Yıllar önce muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi bir grup alperene ?gidin' dedi. Onlar dünyanın her tarafına; Yakutistan'a kadar gittiler. Ama bugün uzaklar yakın oldu. Gidilen yerlerdeki insanlar buralara geldi. Bizimle sevgilerini, dilimizi paylaşıyorlar. Bütün bu dostluk kapısını açanları saygı ve minnetle anıyorum.? şeklinde konuştu.

MHP Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise muhteşem bir atmosferi idrak ettiklerini belirtti. Yılmaz, Türkçe'nin yozlaştığı bir ortamda dünyanın 135 ülkesinde 4 milyar nüfusa hitap eden bir tabloda bu öğrencilerin Türk tarih ve kültürünü hissederek okumalarını sağlayan insanlara teşekkür etti.

AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise Türkçe'nin sevgi ve barış dili olmasında emek sarf eden gönül erlerine teşekkür etti.

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da bugün bir destana şahitlik ettiklerini ifade etti. Gürkan, yeni bir dünya için yola çıkan; sevgi, hoşgörü, kardeşlik için çabalayan kahramanların destanını müşahede ettiklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber