Özel okullara Kürtçe eğitim izni verilecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçmeli ders olarak okutulacak Kürtçe'nin öğretmen ihtiyacı için üniversitelerde bölüm açılacak. PKK'nın silah bırakması için de Barzani istihbaratının örgütle 9 ayda 16 görüşme yaptığı öğrenildi

ÇETİNER ÇETİN

Başbakan Erdoğan'ın Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi adını verdiği demokratik açılımda önümüzdeki günlerde yeni bir döneme girilecek. Demokratik açılımın yeni ayağında Kürtçe öğrenimin daha da kolaylaştırılması söz konusu olacak. AK Parti hükümeti, özellikle Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının kapsamını yeni demokratikleşme döneminde daha da genişletmek istiyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'anadil öğrenimi' başlığıyla açıkladığı bu yeni çalışmaya ilişkin detayların Başbakan Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde aktarılacağını belirtti.

4 YILLIK ÇALIŞMA BAŞBAKAN'IN ÖNÜNDE

Hükümetin talimatıyla, Kürtçe öğrenimini kolaylaştırmak için özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) 2008 yılında başlatılan 'Kürtçe öğrenimi' çalışması devam ediyor. Bu kapsamda Kürtçe'nin özellikle okullarda nasıl öğretileceği konusundaki çalışma tamamlanmıştı. Başbakan Erdoğan'ın önünde duran ve daha sonra Bakanlar Kurulu'na gelmesi beklenen Kürtçe konusu, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkartan 4+4+4 eğitim sistemine de seçmeli ders olarak girdi.

DERS MÜFREDATI ONAY BEKLİYOR

MEB Talim ve Terbiye Kurulu da yeni eğitim sistemi kapsamında seçmeli Kürtçe dersinin müfredata girmesi için gerekli çalışmaları tamamladı. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında Kürtçe'nin talep edilen okullarda seçmeli ders olarak okutulması için hükümetin müfredata onay vermesi gerekiyor. Müfredat onayının ardından önümüzdeki eğitim yılında seçmeli Kürtçe dersinin Doğu ve Güneydoğu'da bazı okullarda ders olarak okutulması bekleniyor.

YETİŞKİNLERE KÜRTÇE HALK EĞİTİM'DE

Yetişkinlerin Kürtçe konusundaki taleplerinin ise Halk Eğitim merkezleri üzerinden karşılanması hedefleniyor. Bunun için de yeni düzenlemelerin yapılacağı belirtiliyor. Hale Eğitim Merkezleri'nde vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda, dans kurslarından dikiş nakış kurslarına kadar yaklaşık 200'e yakın program yer alıyor. Kürtçe öğreniminin de yeni dönemde bu programlara ekleneceği kaydedildi.

KÜRTÇE EĞİTİM FAKÜLTELERİ GELİYOR

Öncelikli olarak okullarda ve Halk Eğitim Merkezleri'nde Kürtçe öğretiminin başlaması nedeniyle ortaya çıkacak öğretmen açığının kapatılması için de önlemler alınacak. Kürtçe öğretmeni açığı Mardin Artuklu Üniversitesi gibi Kürtçe sertifika programları düzenleyen üniversitelerden karşılanacak. Kürtçe sertifikası bulunduranlar, okullarda ve Halk Eğitim Merkezleri'nde görev yapabilecek. İlerleyen aşamada ise, YÖK devreye girecek ve Artuklu Üniversitesi gibi altyapısı bulunan bazı üniversitelerde Kürtçe Öğretmen Eğitimi Fakültesi açılacak. Söz konusu fakülteler ihtiyaç nispetinde olacak.

Özel Okullara Kürtçe izni

Atalay'ın açıkladığı anadilde öğrenim konusundaki alternatif çalışma kapsamında ihtiyaç nispetinde özel okullara da Kürtçe eğitim izni verilebileceği öğrenildi. Devlet okullarında anadil eğitiminin verilmesi için anayasal değişikliğin gerekmesi ve bu adımın sert tartışmaları neden olma ihtimali üzerine alternatif çalışma olarak özel kuruluşların ihtiyaç nispetinde Kürtçe eğitim veren okul açmasına onay verilecek. Bu okullarda sadece Kürtçe öğretilmeyecek. İngilizce ve Fransızca eğitim veren özel okullarda olduğu gibi tüm dersler Kürtçe anlatılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber