İstanbul, finans merkeziyle birlikte uluslararası tahkimin de merkezi oluyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB, TESK, İMKB, SPK ve TBB gibi örgütlerin temsil edileceği merkez, ulusal ve uluslararası finans anlaşmazlıklarını çözecek.

Uluslararası finans merkezi olmaya hazırlanan İstanbul, ulusal ve uluslararası uyuşmazlıkların da çözüm merkezi haline geliyor. "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Strateji Belgesi" kapsamında İstanbul Milletlerarası Tahkim Merkezi'nin kurulmasını öngören Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandı.

Önce bölgesel olacak

Adalet Bakanlığı bünyesindeki çalışma grubunca hazırlanan tasarı taslağına göre, İstanbul'da bağımsız ve özerk yapıya sahip uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeyde kurumsal bir tahkim merkezi oluşturulacak. Merkez, İstanbul'un öncelikle bölgesel, daha sonra da küresel finans merkezi olmasına katkı sağlayacak. Merkez, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının bilinmesi, anlaşılması ve kullanılmasını sağlayacak.

20 üyeli kurul oluşacak

Taslağa göre, tahkim merkezi tüzel kişiliğe sahip ve özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Merkez, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetçi, Danışma Kurulu, Genel Sekreterlik, milli ve milletlerarası tahkim divanlarından oluşacak. Genel Kurulun çatısında, TOBB'dan 6 üye, TBB'den 6 üye, YÖK'ten 2 üye, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, SPK, İMKB, TESK ve Türkiye Noterler Birliği'nden birer üye yer alacak.

Sanal ortamda toplantı

Bu kuruluşların göndereceği üyelerin en az 10 yıl tecrübeye sahip olması gerekecek. Genel Kurul üyeleri 4 yıl için seçilecek. Taslağa göre, İstanbul Milletlerarası Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek. Merkez bünyesinde "Milli Tahkim Divanı" ve "Milletlerarası Tahkim Divanı" adı altında iki divan oluşturulacak. Bu divanlar 5'er kişiden oluşacak ve üyeleri 5 yıl süreyle görev yapacak. Tahkim divanı kararları kesin olacak. Divan toplantıları elektronik ortamda da yapılabilecek.

Kuruluş bütçesi Başbakanlık'tan

Kurulacak tahkim merkezinin ana gelir kaynağı, verilen hizmetler karşılığı elde edilen gelirlerden oluşacak. Bağışlar ile bütçenin eksik kalan kısmı için Genel Kurul temsilci sayılarına göre belirlenen ödenekler de merkeze kaynak oluşturacak. Merkezin kaynak ilk kuruluş için gereken kaynak ihtiyacı ise iki yıl boyunca Başbakanlık bütçesinden karşılanacak.

HABER: Erdoğan SÜZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber