Sahte gübreyle vurgun iddiası

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tarım ve Çiftçilerden Sorumlu Adana İl Başkan Yardımcısı Taylan Atar, piyasaya ticari değeri ?sıfır' olan sahte suni gübre arzı yapılarak trilyonlarca haksız kazanç sağlandığını belgelediğini açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taylan Atar, başta Adana olmak üzere Çukurova Bölgesinde bugünlerde çiftçilerin pamuk, soya, mısır gibi ürün ektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bir ihbar üzerine ilçelerimizde yaptığımız araştırmada, üreticilerimizin kullandığı gübrelerin tarlada beklenen etkiyi göstermediği anlaşıldı. Bunun üzerine bir fabrikanın satmış olduğu gübreleri Çukurova Üniversitesi'nde tahlil ettirdik. Çıkan sonuca göre, üre, nitrat, azot, fosfor gibi değerlerin standart oranların çok altında olduğu tespit edildi. Analiz sonuçlarında, 20-20 taban gübresinde yüzde 20 azot olması gerekirken yüzde 3.5, yüzde 20 fosfor olması gereken gübrede yüzde 0.5 gibi değerler çıkmıştır.?

Bunun çok vahim bir durum olduğunu söyleyen Atar, şöyle konuştu: "Gübresi atılan, suyu verilen mısırda bir daha gübre atma şansı yoktur. Pamukta geç gelişim ve çiçek dökmeleri çoğalacaktır. Diğer ürünlerde de benzer sonuçlar kaçınılmazdır. Zaten ektiğinin karşılığını alamayan çiftçi, bu darbenin altından kalkamaz. İthalata öncelik veren politikalar, girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenlerle perişan olan çiftçinin sırtını şimdi de sahtekarlar yere vurmuştur. Tespit edebildiğimiz kadarıyla şimdilik yüzlerce üretici mağdur iken bu sayının ilerleyen günlerde çok daha fazla olacağı kesindir. Sahte gübrelerin ticari değeri sıfırdır. Bunun vebali büyüktür. Başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere Valilik ve İl Tarım Müdürlüğü gecikmeksizin olaya el koymalı, soruşturma açılmalı ve üreticinin mağduriyetlerinin giderilerek sahtekarlara gereken ceza verilmelidir."

Taylan Atar, bu olayın sadece Adana'da sınırlı olmadığını ifade ederek, "Ülke genelinde büyük bir vurgun tezgahlanmış, soygunun boyutu tahminlerin ötesinde daha da artmış olabilir. Yetkili makamları göreve davet ediyoruz? çağrısı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber