İdris-i Bitlisî önerisine Başkan Alaydın da destek verdi

Adalet ve Kalkınma Partisi Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, İstanbul'un gözde mekânlarından Pierre Loti tepesine İdris-i Bitlisî adı verilmesini önerdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, İstanbul'un gözde mekânlarından Pierre Loti tepesine İdris-i Bitlisî adı verilmesini önerdi. Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ile Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ayetullah Şimşek de bu öneriye destek verdi.

Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Eyüp ilçesindeki Pierre Loti tepesine eski adının verilmesini istedi. 1930'lu yıllarda tepenin adının İdris-i Bitlisî olduğunu, daha sonra Fransız Yazar Pierre Loti adının verildiğini hatırlatan Alaydın, ?Tepede bulunan çeşmenin adı da İdris Çeşmesi'dir. Bu isimler 1930 yılında değiştirildi. Bu da bizim yabancıya olan sevdamızı ortaya koymaktadır. Biz Bitlisliler olarak, başta Eyüp Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın duyarlılık göstererek bu ismi geri vermesini istiyoruz.? dedi.

Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ayetullah Şimşek ise şunları söyledi: "Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerine 25 yıldan fazla yönetim kademelerinde hizmet eden, sultanlar adına nameler yazan, Osmanlı tarihini ilk kez Farsça olarak kaleme alan büyük devlet adamı ve alim İdris-i Bitlisî'nin hayatını geçirdiği yer olan tepenin adı resmi kayıtlarda 1934 yılında Pierre Loti olarak yer aldı. İdris-i Bitlisî sadece Bitlis için değil, tarihi açıdan da önemli bir kişilik. Akkoyunlu sarayında hükümdar çocuklarına lalalık yapan, bundan dolayı 'kutlu müderris' olarak övülen bir isim. Aralarında Risale-i Hazaniyye'nin de olduğu 28 eseri olan tarihi bir kişilik. Böyle bir zatın isminin tekrar Pierre Loti tepesine verilmesini istiyoruz.?

Bitlisli vatandaşlardan Süleyman Tanık, ?1452 yılında doğmuş Bitlisli bir devlet adamı olan İdris-i Bitlisî'nin mezarı İstanbul Eyüp'tedir. Yaşadığı dönemin en iyi devlet adamlarından biridir. Anadolu'da çok ciddi işler yapmış bir hemşehrimizdir. Mezarı da İdris Köşkü denilen yerdedir. Özellikle bizim kuşağın bildiği, Eyüp Belediyesi sınırlarında bulunan İdris-i Bitlisî büyük bir zattır. Biz Bitlisliler olarak ismin geri verilmesini sonuna kadar destekliyoruz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber