Avukatlar: Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması düşüncesi kaygı verici

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Avukat Mehmet Turcan, ?Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK)'nun 250.madde ile ilgili olarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılması veya yetkilerinin azaltılması ile ilgili düşünce ve gelişmeler kaygı vericidir.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukat Mehmet Turcan, Anayasa'da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun belirtildiğini, bu çerçevede güçler ayrılığı ilkesinin benimsendiğini söyledi. Güçler ayrılığı ilkesinde yasama yürütme ve yargının birbirinden ayrıldığını anlatan Turcan, devletin hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde yargı denetimine bağlı kalması gerektiğinin altını çizdi.

Yargının da yasama yürütme gibi devlet sisteminin üç erkinden biri olduğuna dikkat çeken Turcan, şunları söyledi: ?Demokrasilerin temel esprisi herkesin hesap verebilirliğidir. Yasamanın ve yürütmenin eylem ve işlemleri yargısal denetime tabidir. Devletin idarecileri generalleri, müsteşarları her Türk vatandaşı gibi hesap verebilmelidir. Zaten ülkenin en büyük sorunu da bu güne kadar birilerinin hesap vermemesi, dokunulmaz olması değil miydi? Şimdi başka dokunulmazlar oluşturmak, kabul edilemez. Referandumda milletin açıkça ortaya koyduğu irade; milli iradeye sahip çıkılması ülkenin antidemokratik yapıdan kurtulması ve ülkenin birinci sınıf demokrasiye geçmesi iradesidir. Bu gün bu irade bu kadar açıkken milletin talebi ortadayken, milletin iradesinin tersine adımlar atılması, millet tarafından endişeyle ve hayretle izlenmektedir. Avrasya Hukuk Ve Demokrasi Derneği olarak iktidarın, referandumdaki milli iradeye sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Kamuoyu ile paylaşmaktayız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber