Çağlayan: Türkiye'yi 100. yıla taşıyacak bölge 6. bölgedir

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 6. bölgenin ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 6. bölgenin ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti. Çağlayan, Bitlis, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinden oluşan 6. bölgenin Türkiye'yi 100. yıla taşıyacak bölge olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yeni teşvik sistemini Muş'ta düzenlenen toplantıyla tanıttı. Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Muş Valisi Ali Çınar, AK Parti Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bitlis, Bingöl, Şırnak, Ardahan valileri ile ticaret ve sanayi odası başkanları ve çok sayıda işadamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, Muş'u en güvenli ve en fakir il olarak tanımladı. Bu toplantıyla birlikte Muş'un sonunculuktan kurtulacağına olan inancının artacağını ifade eden Şihmus Sinecem, bölgenin gelişmesi ve kalkınması için ihtiyaç olan paketin kendilerini çok sevindirdiğini söyledi.

BÖLGELER ARASI FARKLILIKLAR ORTADAN KALKACAK

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Muş'ta yapılan bu toplantının diğer illerde de yapılacağını hatırlattı. Yeni teşvik sistemiyle bölgeler arası farklılıkların ortadan kalkacağını kaydeden Mehmet Büyükekşi şöyle konuştu: ?Muş'la birlikte bugün diğer Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki valilerimizin de katıldığı bu toplantıda Anadolu bölgelerimizdeki yatırım imkanlarımızı araştırmak, kalkınmayı araştırmak için bir araya geldik. İhracatçılarımız ve sanayicilerimiz de buraya geldi. Ziyaretin faydalı olmasını diliyorum. 2 gün önce Ankara'da Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımızın katılımıyla İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu'nu yaptık. Orada Muş'a geleceğimizin müjdesini verdik. Ardından bölgenin diğer illerini ziyaret edeceğimizi söyledik. Ankara'da bu bölgeye teşviki müjdeledik. Yeni yatırım teşvik sisteminin hayata geçirilmesine destek olan Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Yeni teşvik sistemiyle 6. bölgede yapılacak yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu illerindeki yatırımcılar birçok destekten faydalanacak. Yeni teşvikle birlikte bölgesel farklılıklar ortadan kaldırılacak. Böylelikle bölgedeki üretim ve ihracat ortamı güçlenecek. Yeni teşvikle 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolar ihracat rakamına rahatlıkla ulaşacağız. Bu toplantımızın benzerleri diğer illerde de olacak. Bölgenin kalkınması için çalışacağız. Bu gezimiz başlangıçtır ve Türkiye'nin yatırım ortamında yeni bir çığır açacağını diliyorum.?

KONUŞMASINA KÜRTÇE BAŞLADI

Konuşmasına Kürtçe başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, Mersin milletvekili olmasına rağmen Muş'a hizmet etmenin kendisi için özel bir görev olduğunu söyledi. Doğduğu topraklarda böyle bir toplantının yapılmasından ötürü mutlu olduğunu ifade eden Bakan Zafer Çağlayan, ?Yol arkadaşım Mehmet Büyükekşi'ye, Türkiye'nin işadamlarını, girişimcilerini burada topladığı için teşekkür ediyorum. Burada çok değerli konuklarımız var. 6. bölgedeki 14 ilimizin valilerimizin çoğu burada. Türkiye'nin iş hayatında son derece önemli şahsiyetleri var. Türkiye'nin ekonomisi burada toplanmış. Ülkenin en büyük yatırımcıları, en büyük işadamları ve bağlı oldukları meslek kuruluşlarının başkanları burada. Mersin milletvekili olsam da memleketim olan Muş'a hizmet etmek benim için özel bir görev. Kalkınma ajansları kurulmadan önce biz 3 işadamı olarak birçok ziyarette bulunarak Muş'a bir vefa borcu olarak yatırımcıyı getirme noktasında önemli roller üstlenmiştik. O gün bu salonu dolduramıyorduk, ama bugün salon tıka basa dolmuş durumda. Bu toplantıya biz 'dizi' gözüyle bakıyoruz ve bu diziyi ilk defa Muş'ta başlattık. 6. bölgedeki 15 ilimizde bu toplantıyı yapacağız. Toplantıların birçoğunda ben olmaya gayret göstereceğim, ama benim olmadığım toplantıya yine herkes katılacak. Buradan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman ve Van'a gideceğiz. Kars'ta Bakanlığımın başlattığı Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye ekonomi bakanlarının katılımıyla toplantı yapacağız. İlkini Gürcistan'da yapmıştık. İkincisi Kars'ta ve üçüncüsü Bakü'de yapılacak.? şeklinde çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"VALİLERİMİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Yatırımcıların gelmesi için valilere büyük görevler düştüğünü ifade eden Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: ?6. bölgede yer alan illerimizin valilerinden beklentilerimiz var. Beklentilerin birçoğu Başbakanımızın talimatıdır. Valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve tüm yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Geçmişte bir sanayici olarak, bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları dikkate almayan, yani bir envanter ve kapasite üzerine kurulmayan sistemin başarılı olamayacağını her zaman dile getirdim. Bugüne kadar dört teşvik sistemi yapıldı ve her biri bir öncekinden daha iyiydi. Yeni teşvikle birlikte Türkiye'yi bugün oynadığımız play-oftan şampiyonlar ligine taşıma gayreti içerisindeyiz. Bu teşvik sistemi, 2023'e Türkiye'yi götürecek olan sistemin önemli bir ayağıdır. Sizlerden beklentimiz yatırımcıların yatırım yapacakları alanları süratle hazırlayınız. Tüm yatırım alanlarını çıkarıp TİM'e gönderelim ve TİM de bunları yatırımcılarımıza anlatsın. Yatırım yer tahsisi yapacağız. Burada yatırım yapan kardeşlerimize yatırım yeri tahsis yapacağız.?

"HER İLİMİZ GÜVENLİDİR"

Her ilin en az Ankara ve İzmir kadar güvenli olduğunun altını çizen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: ?Yatırımcılarımıza ulaşım, güvenlik ve iletişim destek mekanizmasını verirken yatırımcılarımızdan yaptıkları yatırımlarla ilgili iş gücü performansını göstermenizi istiyorum. Bu konuda hükümetimizin önemli çalışmaları oldu. Hiç hayatında iş yapmamış insanları nasıl eğittiğimizi ve devlet olarak nasıl destek verdiğimizi herkes biliyor.?

"YATIRIMCILARIN SIKINTILARINI BİLİYORUM"

Bankaların Doğu ve Güneydoğu'daki gayrimenkulleri ipotek kabul etmeyen anlayışa karşı çıktığını ifade eden Çağlayan şunları kaydetti: ?Ben sizlerin sıkıntılarını biliyorum. Çünkü bu bölgeden geldim. Bankacılık, sigortacılık konusunda beklentilerinizi biliyorum. Artık bankalar projeye, yatırıma bakarak kredi destekleri veriyor. Geçmişte uygulanan sistemler konusunda bankalar ve sigortalar birliğinin bir arada olduğu toplantıda ele aldım. Doğu ve Güneydoğu'daki gayrimenkulleri ipotek kabul etmeyen anlayışa karşı çıkıyorum. Türkiye'nin her bir yeri Misak-i Milli sınırları içinde devletin topraklarıdır. Burada yatırım yapılan yerleri Ankara ve İstanbul'dan ayrım yapmamak gerekiyor. Bunun rakamsal farklılıkları olacaktır. Bu gibi sorunları anlattık.?

Hükümet olarak en babayiğit teşviki çıkarttıklarını vurgulayan Çağlayan yatırımcılardan babayiğitlik beklediklerini söyledi. Çağlayan şunları ifade etti: ?Gelmiş geçmiş en cömert ve babayiğit bir teşvik sistemini yaptık. Bununla birlikte Türkiye'yi 100. yıla taşıyacak bölge, 6. bölgedir. Hükümet olarak teşvik çıkardık ve yatırımcılardan babayiğitlik bekliyoruz. Birçoğumuzun Türkiye'de gerekli yatırım ortamını bulamadığı için dünyanın çeşitli ülkelerine yatırım için gittiğinizi biliyorum. Şimdi biz tekrar öze dönüyoruz, 6. bölgeye dönüyoruz. Onun için sayın valilerimiz altyapı yatırımları, güvenli alanlar, iş gücü eğitimlerini koordine etmelidir. Her türlü altyapının hazırlanmasının ardında sizlere büyük görevler düşmektedir.?

Toplantı, Bakan Çağlayan'ın slayt eşliğinde yeni teşvik sistemini anlatımıyla devam etti.

Toplantıya katılan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da ülkemizdeki girişimcileri Bitlis'e davet etti ve Bitlis'e gelecek girişimcilere her türlü kolaylığı sağlayacağını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber