Yıldız: Soma'da linyitten gaz elde edilebilmek için çalışma başlattık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da linyitten gaz elde edilebilmek için çalışma başlattıklarını belirterek, ''1 milyar metreküp civarında sentetik gaz dediğimiz SNG gazını elde etmek imkanımız olabilecek. Bu meskenlerde kullanılan doğalgazın 9'da birine denk gelecek'' dedi.Yıldız, Kayseri İli Yardımlaşma Derneği'nce düzenlenen 6. Kayserililer geç kahvaltısında basın mensuplarının kömürden gaz üretilmesi çalışmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin enerji politikalarında enerji stratejilerinde hem sağlıklı bir şekilde enerji arz güvenliğini hem de bunları olabildiğince yerli katkılarla sağlayabilmek amacında olduklarını dile getiren Yıldız, Türkiye'nin dogalgaz ve ham petrol ithalatçısı olduğunu, bu nedenle de çalışmalarını 4-5 ayrı kanaldan yürüttüklerini söyledi.

Yıldız, bunlardan birinin de yerli kömür olduğunu, düşük kalorili de olsa Türkiye'nin linyitinin de bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

''2 yıl önce başlattığımız bir çalışmayla linyiti ABD'deki laboratuvarlara gönderdik. Buradan gaz elde edilebileceğine dair bir bulguya rastlandı. Soma'da bu çalışmayı başlattık. 1 milyar metreküp civarında sentetik gaz dediğimiz SNG gazını elde etmek imkanımız olabilecek. Bu önemli bir katkı. Meskenlerde kullanılan doğalgazın 9'da birine denk gelecek. Biraz zamana ihtiyacımız var bunun için. Acele etmiyoruz, sabırlıyız. Ama her türlü enerji kaynağını değerlendirebiliyor olabilmemiz lazım.''

-3 firma yürütüyor-

Yıldız, bir yandan Türkiye'de ham petrolün ve doğalgazın aranmasıyla ilgili faaliyetlerin devam ettiğini, bir yandan yeni geliştirilen teknoloji olan kaya gazının üretimiyle alakalı çalışmalar başlatıldığını, diğer yandan da bu sentetik gaz dedikleri doğalgaz ithalatını belli miktarlarda da olsa olumlu yönde etkileyecek bir çalışma başlattıklarını vurguladı.

Dünyada teknolojik ne gelişme varsa onun Türkiye'de uygulanmasına dönük bir çalışma olduğunu ifade eden Yıldız, ''3 ayrı firma aynı zamanda bunu yürütebiliyor. Eğer bu konuda ilgi duyan yatırımcılarımız varsa, kendilerine belli prosedür çerçevesinde yerli kömür verebiliriz. Onu işleyebilirler, onunla alakalı sentetik gazı üretebilirler. Bütün yatırımcıları davet ediyorum'' dedi.

Yıldız, üretilecek gazın önemli bir miktar olduğunu, gittikçe doğalgazın meskenlerde ve sanayi uygulamalarında kullanımını teşvik ettiklerini, yalnızca elektrik üretimiyle alakalı konularda çok teşvikkar olmadıklarını, onun haricindeki bütün yapılanmalarda doğalgazı ve sentetik gazı teşvik ettiklerini kaydetti.

Taner Yıldız, ''Bu çalışma bizim bütün ithal ettiğimiz kaynakların yerli kaynak haline dönüşebilmesiyle ilgili yaptığımız çalışmaların önemli bir parçasıdır'' dedi.

-''Kayserililerin cimri olduğuna katılmıyorum''-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayserililer Buluşmasına ilişkin olarak da, Kayseri'de hayırseverlerin eğitim ve sağlıkla alakalı yatırımlarda ön planda olduklarını, yılda bir kez düzenlenen bu etkinliğin de hem Kayseri'ye, hem de Türkiye'ye değişik katkılar sağlayacağını söyledi.

Kayserililerin ''cimri'' olduklarını hatırlatan bir gazeteciye de Yıldız, ''Ticaretle alakalı hesaplarını bilirler. Bu cimri oldukları anlamına gelmiyor. Tam tersi hayırseverlikte çok ciddi yarışırlar. Bir kısım hayırseverlerin farklı güzel hasletleri vardır. Bunu çok fazla kamuoyuna yansıtmazlar. Hayrın Allah rızası için olanını önemserler ve alabildiğine gizli yaparlar. Bir kısmı da teşvik etme açısından açıktan yaparlar her ikisinin de birbirinden güzel hasletler olduğuna inanıyorum. Cimri oldukları konusuna da katılmıyorum. Fıkralarda kaldı diye düşünüyorum'' karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber