Eczacılardan ZMO'ya uzmanlık tepkisi

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)'nun zirai ilaçların eczanelerde satışıyla ilgili bir usulsüzlük varmış gibi kamuoyuna lanse etmesine tepki gösterdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haksız ve mesnetsiz iddialara ilişkin sessiz kalamayacaklarını ifade eden Ecz. Karacan, eczacıların zirai dahil tüm ilaçlar hakkında bilgi sahibi olduğunun altını çizdi.

Eczacıların üniversitelerde 5 yıl boyunca botanik, farmakognozi gibi dallarda eğitim alıp toksikoloji bilimini öğrendiğini hatırlatan Samsun Eczacılar Odası Başkanı, eczacıların uzmanlık alanını tartışmanın ZMO'nun işi olmadığını kaydetti. Toksikolojinin zehir bilimi olduğunun altını çizen oda başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, ?Dolayısıyla bu konudaki eğitimi alarak bitkiler için kullanılan ilaçlar hakkında da en yetkin kişiler eczacılardır. Kaldı ki, iddia ettikleri gibi, zirai ilaçların eczaneler tarafından temin edilmesini yasaklayan bir yönetmelik de ortada yoktur. Eczacılar olarak şunu çok net bir biçimde ifade edebiliriz ki; sağlığını, canını bizlere emanet eden hastalarımızın sağlığını nasıl korumamız gerektiğini de, tarım alanında uzman olan kişilerden öğrenecek değiliz.? dedi.

ZMO'nun basın açıklamalarında iddia ettiği gibi, zirai ilaçların eczanelerden temin edilmesinin yeni bir uygulama olmadığını söyleyen Ecz. Karacan, ?Bizler, özellikle tarımın yoğun olduğu köylerde ve kırsal bölgelerde yıllardır eczanelerimizden zirai ilaç satışı yapmaktayız. Bunun yeni bir uygulama gibi gündeme getirilmesine ve ortada herhangi bir suiistimal varmış gibi mesleğimize saldırılmasına bir anlam verebilmiş değiliz. Zirai ilaçların eczanelerden satışı kanunlarda mevcuttur. Kanunlara 59 yıldır sesini çıkarmayan ZMO'nun son açıklamasını son derece talihsiz buluyoruz.? şeklinde konuştu.

Ecz. Karacan, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Zirai ilaçlar ile insan sağlığını ilgilendiren ilaçlar eczanelerde yan yana değil ayrı raflarda yer almakta, birbirleriyle karışmalarını ve etkileşmelerini engelleyecek şekilde ambalajlar içerisinde ve gereken diğer önlemler alınarak saklanmaktadır. Bu bağlamda ZMO'nun bu endişesinin, meseleyi tam olarak kavrayamamaktan kaynaklandığını düşünüyoruz. Halk sağlığını her şeyin üstünde tutan bir mesleğin mensupları olarak insanların sağlığını nasıl ve ne şekilde korumamız gerektiğini gayet iyi biliyor; eczanelerimizin toplum sağlığının nöbetçisi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Eczacılarımızı hedef alan bu açıklamaları esefle kınıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber