Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi, İstanbul'da toplanıyor

Türkiye, Almanya, Avustralya, BAE, Hollanda, Japonya, Kanada, Meksika, Polonya, Şili'nin imzaladığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) kapsamında oluşturulan Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi İstanbul'da toplanacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada 2010 Eylül'da hayata geçirilen Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimini (NPDI)'nin dışişleri bakanlarının biri BM Genel Kurulu, diğeri bir evsahibi ülkede olmak üzere yılda iki kez biraraya geldiklerine dikkat çekilerek, "Girişimin Bakanlar düzeyindeki müteakip toplantısı 16 Haziran tarihinde, Sayın Bakanımızın (Ahmet Davutoğlu) evsahipliğinde İstanbul'da düzenlenecektir. İstanbul Toplantısı NPT 2015 Gözden Geçirme Konferansı (RevCon) Hazırlık Komitesinin geçtiğimiz ay Viyana'da düzenlenen ilk toplantısının ardından gerçekleştirilmektedir. Bakanlar, bu vesileyle, Hazırlık Komitesi toplantısının değerlendirmesini yapmak ve toplantı sonuçları ışığında NPT RevCon sürecine NPDI'ın katkılarını gözden geçirmek imkanı bulacaklardır." denildi.

2010 NPT RevCon kararları uyarınca Orta Doğu'da kitle imha silahlarından arındırılmış bölge tesisi konusunda 2012 yılında düzenlenmesi öngörülen konferans İstanbul Toplantısının öncelikleri arasında yer aldığı hatırlatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "NPDI ülkeleri sözkonusu konferansın tüm bölge ülkelerinin katılımıyla yapıcı bir atmosferde gerçekleştirilmesi yönünde teşvik edici çabalarını sürdürmektedirler. Dışişleri Bakanları, İstanbul'da, BM Genel Sekreteri tarafından sözkonusu konferans için kolaylaştırıcı olarak atanan Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jaakko Laajava'nın Hazırlık Komitesi'ne sunduğu rapor temelinde ayrıntılı görüş alışverişinde bulunacaklar ve değerlendirmelerini Sayın Laajava ile de paylaşacaklardır. Nükleer silahsızlanmada şeffaflık önlemleri, Çekirdeği Bölünebilir Maddelerin Yasaklanması Antlaşması müzakereleri, güven artırıcı önlemler kapsamında Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Andlaşmasının yürürlüğe girişi ve Kapsamlı Güvence Denetimleri anlaşması ile ek protokolun evrenselleştirilmesi, nükleer silah kullanımının insani sonuçları ve yayılmanın önlenmesi eğitimi gündemdeki diğer konulardır. Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefi etrafında birleşen ve kuruluşundan bu yana geçen yaklaşık iki yıllık süre içinde ortaya koyduğu somut işbirliği önerileriyle nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi alanında etkin bir oluşum olarak kendini kanıtlayan NPDI, bu alandaki çabalarını önümüzdeki dönemde de aktif biçimde sürdürecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber