Çevre için Ödemiş'te örnek bir işbirliği

Ödemiş'te mandıra işletmelerinden çıkan peynir yıkama sularının kimyasal oksijen ihtiyacı değerinin, Ödemiş Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi'ne alınamayacak kadar yüksek oranda olması nedeniyle mandıraların Ödemiş Belediyesi ile işbirliği yaparak inşaa ettirdiği ön arıtma tesisi yapılan törenle açıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 20:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödemiş Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisleri'nde gerçekleştirilen törene Belediye Başkanı Bekir Keskin, Bozdağ Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, İl Genel Meclisi üyesi Erol Soyuer, belediye meclis üyeleri, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş, ADD Ödemiş Şube Başkanı Hikmet Güriş, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Belediye Başkanı Bekir Keskin, Küçük Menderes havzasındaki süt üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının Ödemiş'te yapıldığına dikkati çekerek, "Türkiye süt üretiminin yüzde 7,3'ü Küçük Menderes havzasından karşılanmaktadır. Küçük Menderes'teki süt üretiminin ise yüzde 36'sı Ödemiş'ten sağlanmaktadır. Böylesi önemli bir sektör oluşturan mandıra işletmelerinden çıkan peynir yıkama sularının Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ ) değerinin Ödemiş Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisine alınamayacak kadar yüksek oranda olması nedeniyle her mandıranın ayrı ayrı ön arıtma tesisi kurması gerekiyordu. Böyle bir çalışmanın her bir mandıraya maliyeti çok yüksek olacağından, Ödemiş Belediyesi kentimizdeki mandıra sahiplerini bir araya getirerek, tek bir ön arıtma tesisi ile sorunu çözdü.Ödemiş Belediyesi olarak önemli bir görevimiz de; dünyada eşine az rastlanan bu verimli havzayı çevresel kirliliklerden mümkün olduğunca koruyabilecek her türlü uygulamayı hayata geçirmektir. İlçemizin ekonomik gelişiminin önünü açacak projeleri eş zamanlı olarak gerçekleştirirken, sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin sağlanabilmesi adına, Ödemiş Mandıracılarımız ile Türkiye'de ilkler arasında yer alabilecek bir projeye imza atmış bulunuyoruz.

Sanayici-Belediye işbirliği ile bugün, Küçük Menderes havzasını önemli bir çevre kirliliğinden koruyacak, bunu yaparken de esnaf ve sanayicimizin üzerine Mali yükler bindirip ekonomik büyümelerini engellemeyecek bir

atıksu arıtım projesi gerçekleştirmiş bulunmaktayız" dedi.

Proje hakkında da bilgi veren Keskin, "Bu proje kapsamında planlanmış olan deşarj hattı ve atıksu ön arıtım tesisi, mandıracılarımız adına belediyemiz tarafından tamamen Ödemiş koşullarına uygun olarak projelendirilmiş, ekipman teminleri yapılmış, tüm montaj işleri tamamlanmış ve devreye alınmıştır.Ödemiş Belediyesi olarak, mevcut Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz içerisinde kurulmuş olan Ödemiş Mandıracıları Ön Arıtım Tesisi'nin işletme sorumluluğu da tarafımıza aittir.Sonuç olarak bu proje ile mandıracılarımızın atıksu sorunu çözümlenmiş ve çevre kirliliğinin azaltılması adına önemli bir adım daha atılmıştır. Ödemiş Mandıracılarımız efeler gibi tek tek oynamadılar, bir araya gelerek bu anlamlı projeye destek verdiler. Bundan sonra Ödemişliler olarak mandıracılardan beklediğimiz; üretimlerini arttırıp, Ödemiş markasıyla peynir ve süt ürünlerini ülke geneline yaymaya devam etmeleridir" diye konuştu.

Keskin daha sonra projede emeği geçen Mali müşavir Abdülkadir Öz adına Nilsan Mandıra'nın sahibi Mutahhar Yiyen'e plaket sundu. Mandıra işletmecileri de Belediye Başkanı Bekir Keskin'e projeye olan destek ve ilgisinden dolayı çiçek takdim etti. Daha sonra Keskin, protokol üyeleri ve mandıra işletmecileri ile birlikte ön arıtma tesisinin açılış kurdelesini kesti. Keskin ve beraberindekiler daha sonra ön arıtma tesisinin ünitelerini inceleyerek bilgi aldılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber