İŞKUR Nevşehir'de taş işleme ve dekorasyon kursu açıyor

50 yaş arasındaki herkesin katılabileceği 25 kişilik kurs sonrasında yüzde 66 istihdam garantisi sağlanacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKUR Nevşehir İl Müdürü İlhan Temel yaptığı açıklamada, Kapadokya Bölgesinin tek mimari malzemesi olan taşın, yörenin volkanik yapısı gereği ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğunu ve çok rahat işlenebildiğini söyledi. Taşın işlendikten sonra hava ile temas etmesi ile birlikte sertleşerek çok dayanıklı bir yapı malzemesine dönüştüğünü kaydeden Temel, kullanılan malzemenin bol olması ve kolay işlenebilmesinden dolayı yöreye has olan taş işçiliğinin gelişerek mimari bir gelenek halini aldığını ifade etti.

Kapadokya'nın günlük yaşamı üzerinde eskiden beri taşların büyük etkisi olduğunu söyleyen İlhan Temel: ?Taşın konut, ibadethane, mimari dışında kullanıldığı bir başka alan da süs eşyası üretimidir. Özellikle Hacıbektaş çevresinde yoğun olan oniks taşı, sarı, pembe, kırmızı, beyaz renklerdendir. Damarlı taş adı verilen ve birden fazla rengi içeren çeşitleri de bulunmaktadır. Üzerine çeşitli motifler işlenen ve biçimlendirilen oniks taşı kişisel süs eşyası ve ev aksesuarı yapımında kullanılır. Geçmişte, özellikle Hacıbektaş dergâhına bağlı kişiler arasında Teslime Taşı olarak bilinen kolyelerin yapımında kullanılmıştır. İlimizde taş işleme işlerini taş ocakları halinde onlarca firma yapmaktadır. İşlenmiş taşlar Türkiye'nin tamamına gönderilmektedir ve birçok ülkeye ihraç edilmektedir? dedi.

Bu anlamda Nevşehir taşlarına gereken ilgiyi göstermek ve taş işlemeciliğinde gelişmeye hız kazandırmak adına Nevşehir İŞKUR İl Müdürlüğü ile Messaline dekorasyon İç ve Dış Mimari İml. San. Ltd. Şti. arasında yapılan işbirliği ile 25 kişilik Taş İşleme ve Dekorasyon kursu açılacağını açıklayan İlhan Temel, 15 Haziran tarihinde başlayacak olan kursa katılacak olan kursiyerlere günlük 20 TL cep harçlığı verileceğini sölerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber