Türkiye, G20'de kadın hakları bakımından 12. sırada

Türkiye'de kadın haklarının yeniden gündeme geldiği şu günlerde, G20 toplantısı öncesi üye ülkelerde kadın hakları konusunda uluslararası bir anket yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anket sonuçlarına göre dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında Kanada en iyi, Hindistan ise kadın hakları bakımndan en kötü durumda. Eşitlik, şiddet, erken yaşta evlendirilme ile demokratik ve sosyal haklar gibi konuların ele alındığı araştırmada Türkiye 12. sırada yer alıyor.

Reuters'e bağlı bir kuruluşun 370 uzmanın katkısıyla yaptığı araştırmaya göre Kanada'dan sonra Almanya, İngiltere, Avustralya ve Fransa ilk beşte yer alıyor.

Diğer yandan kadınların eğitim bakımından iyi olduğu fakat otomobil kullanamadıkları Suudi Arabistan ise Hindistan'dan sonra kadınlara kötü davranan ikinci ülke konumunda yer alıyor. Endonezya, Güney Afrika ve Meksika da listede son sıralarda yer alıyor.

Meksika'da yapılacak G20 zirvesi öncesi konuyu değerlendiren uzmanlar ?Hindistan inkâr edilemez bir şekilde fakir. Suudi Arabistan ise çok zengin. Ancak bu tür ülkelerde ortak olan bir şey var. Şayet özel bir durumunuz yoksa ekstra bir X veya Y kromozomuna sahip olmanıza bağlı olarak geleceğiniz değişiyor.? yorumunda bulundu.

Ankete katılanlardan bazıları, Hindistan'da kadınların halen bir meta gibi alınıp satılabildiğini, 10 yaşında bile evlendirildiklerini, başlık parasıyla ilgili anlaşmazlıklarda da diri diri yakıldıklarını iddia etti.

Anket sonuçları, kadınların sağlık kalitesi, şiddete maruz kalması, siyasete katılımı, çalışma şartları, eğitim ve mal edinme hakkı ve ticari olarak kullanılması başlıklarında altı kategoride değerlendirildi. Ülke sıralaması ise gazeteci, akademisyen, sağlık ve gelişim uzmanları gibi alan bilgisine sahip kişilerin bulunduğu 370 kişilik komisyonun değerlendirmesine göre yapıldı.

Kanada, tüm kategorilerde kadınlar için en ideal ülke seçilirken uzmanlar kürtaj ve doğum kontrolü denetimsizliği sebebiyle ABD konusunda ikiye bölündü. Tam sıralama ise şöyle:

1. Kanada

2. Almanya

3. İngiltere

4. Avustralya

5. Fransa

6. ABD

7. Japonya

8. İtalya

9. Arjantin

10. Güney Kore

11. Brezilya

12. Türkiye

13. Rusya

14. Çin

15. Meksika

16. Güney Afrika

17. Endonezya

18. Suudi Arabistan

19. Hindistan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber