Hükümet borsa ve RTÜK parasına el koyuyor

Haber Giriş : 02 Temmuz 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Plan Bütçe Komisyonu'nda Özelleştirme Yasası'nda yapılan değişiklik ile başta RTÜK, SPK ve BDDK olmak üzere tüm üst kurul ve İMKB'nin gelirlerine el konuluyor. Düzenleme yasalaşırsa, bu kurumlar ve kurullar 2005 dahil gelirlerini genel bütçeye devredecek.

HÜKÜMET, gece yarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı önerge operasyonu ile İMKB ve üst kuralların gelirlerine el koydu. Başbakan onayı ile 2005 başından bu yana ve bundan sonraki ayların gelirleri düzenli olarak bütçeye kaydedilmek üzere devredilecek. Özelleştirme Yasası'nda değişiklik yapan tasarının görüşmeleri sonunda, önceki gece kabul edilen önergede; İMKB, RTÜK, Rekabet Kurumu, SPK, BDDK, Telekomünikasyon Kurumu, EPDK, Kamu İhale Kurumu, Tütün ve Alkollü İçkiler Kurumu'nca elde edilen gelirlerin devri düzenlendi.

BAŞBAKAN ONAYI İLE:

Gelirlerin 30 Haziran 2005 tarihine kadar birikmiş tutarlarından Maliye Bakanlığı'nın teklifi ve Başbakanın onayı ile belirlenecek oranlara göre hesaplanacak kısmı, bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek süre içinde Bakanlığın Merkez Bankası'ndaki hesabına yatırılacak. 31 Aralık 2005 itibariyle oluşan nakit fazlaları da aynı işlemi görecek.

GECİKME ZAMMI:

Kuruluşların 30 Haziran 2005'e kadar olan gelirleri 15 Temmuz 2005'e kadar, her ayın bilgileri ise izleyen ayın 7'sine kadar Maliye'ye bildirilecek. Tutarların süresi içinde ödenmemesi halinde, Amme Alacakları Kanunu'na göre gecikme zammı da uygulanmak suretiyle gelirler takip ve tahsil edilecek.

YASA OLMADI BÜTÇE OLSUN:

Hükümetin yaptığı bu değişiklik üst kurullar için hazırlanan tasarıda, İMKB'yi de içerecek şekilde yer alıyordu. Tartışmalar nedeniyle bu tasarıyı yasalaştıramayan hükümet, 2005 bütçesi için kritik öneme sahip olduğu gerekçesiyle önergeyi kabul ettirdi. Önerge gerekçesinde, ?2004 yılında 950 trilyon lira tutarında gelir Hazine'ye aktarılmıştır. 2005 yılında katkının sürdürülmesi bütçe hedefleri açısından kritik öneme haizdir' denildi.

18 MADDEYE 32 ÖNERGE:

Son dakika önergeleri bu düzenleme ile sınırlı kalmadı. 18 maddelik tasarıya GSM'den vergilere uzanan önemli konularda 32 adet önerge verilmesi AKP'lilerin bile tepkisine neden oldu. AKP'li Musa Uzunkaya, ?Bürokrat arkadaşlara soruyorum. Bu önergeleri yolda gelirken mi buldunuz? Böyle bir görüşme yöntemi olabilir mi? Milletvekillerinin bu önergeleri değerlendirme vakitleri olmayacak mı? Ben bu anlayışı kınıyorum' dedi. CHP'li Akif Hamzaçebi de, ihale süreci yaşanan Türk Telekom ile ilgili önergelerin geldiğini, ancak açıklama yapacak görevli bürokratın bulunmadığını belirterek, ?Önergelerdeki açıklamalarla bizi uyutuyorlar. Bu önergelerde kritik düzenlemeler var. Plan ve Bütçe Komisyonu bu davranışa layık değildir. Kınıyorum' dedi.

İDARİ YARGI KAPANDI:

Özelleştirme Yasası'nda değişiklik yapan düzenleme ile özelleştirme ihaleleri için iptal başvurularında idari mahkeme yolu kapandı. Özelleştirmenin bütün aşamaları için açılacak davalar yalnızca Danıştay'da görülecek. Yasa çıkıncaya kadar açılan davalar ise bulundukları mahkemelerde sürecek.

Hafif ticari araç vergisi yüzde 10

BİR başka önerge ile Gümrük Müsteşarlığı'nın tartışma yaratan tebliği sonucu vergi oranı yüzde 37'ye çıkan hafif motorlu araçların vergileri yeniden yüzde 10'a çekildi. Ayrıca olimpiyat oyunları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden yüzde 0.5 ödenek ayrılması kararlaştırıldı.

Hazine'nin GSM payı azaldı

KABUL edilen bir önergeyle GSM şirketlerinden Hazine'ye aktarılan gelirin yüzde 15'i oranındaki ödemede, brüt hesap tanımı değiştirilerek, ödeme miktarı azaltıldı. Düzenleme yasalaştıktan sonra bir ay içinde GSM şirketlerinin imtiyaz sözleşmelerinin bu yönde tadil edilmesi de kararlaştırıldı. CHP'li Akif Hamzaçebi, bu konuda yargı sürecinin sürüyor olması nedeniyle tepki göstererek, ?Bırakalım yargı kararını versin, biz niye bu aşamada böyle bir karar alıyoruz?' dedi. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, bu konuda tartışma bulunduğunu kabul etti ve Turkcell ile yapılan uzlaşma ile taksitli olarak 866 trilyon lira tahsil edildiğini söyledi. Aktan, kesintinin vergi ve gecikme faizi dahil hesaplanmasının doğru olmadığını, bunun düzeltildiğini savundu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber