İDO'ya vatandaş tepkisi

Bursalı vatandaşlar, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.'nin (İDO) biletlerinin pahalılığından şikayetçi olduklarını belirterek, ?Araçla İstanbul'a gidip gelmek 250 TL'ye mal oluyor. Fiyatlarda mutlaka indirim yapılmalıdır? dediler.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte karayolu üzerinden İstanbul'a gitmeyi istemeyen Bursalılar İDO ile karşıya geçiyor. Bazı vatandaşlar İDO'nun fiyatlarının pahalı olduğunu, erken bilet indiriminden bir türlü yararlanamadıklarını söylüyor. Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, İstanbul'dan Bursa'ya giderken İDO yolculuğunda son 3 günde çile yaşadığını söyledi. Seyahat etmenin bir vatandaşlık hakkı olduğunu kaydeden Uysal, ?Fırsatçılık ise bir ticaret hakkı değildir, olmamalıdır. Her alanda düzenleyiciler olmasına rağmen şehirler arası yolculukta düzenleyici kimdir? Ulaştırma Bakanlığının olması gerektiğini düşünüyorum. Deniz ulaşımda özelleştirme sonrası İDO'nun hizmet kalitesinde bir miktar değişiklik olmuştur. Ama fiyatlarında çok önemli değişiklik oldu? dedi.

?ARAÇ GEÇİŞİ İKİ KAT ARTTI?

İDO'da fiyat yapısının değiştiğini, erken alınan biletlerdeki indirimden faydalanmak isteyenlerin bir türlü bilet bulamadığını vurgulayan Uysal, ?Mudanya-Yenikapı hattında daha önce 22 TL'ye yaptığımız seyahatler 35 TL'lere çıktı. Araç ile geçiş tam bir felaket, 70 TL olan otomobil 120 TL'ye İstanbul'a gitmek zorunda. Gidiş-dönüş 100 TL fark. 250 TL'ye İstanbul'a gidip gelmek işime gelmiyor. Peki İDO burada nasıl bir denge kurmuştur? Bu yönteme geçtikten sonra cirosunda nasıl bir artış olmuştur? Kapalı kutu?? diye konuştu.

İDOBÜS uygulamasının güzel bir hizmet olduğunu kaydeden Uysal, uygulamanın bazı eksiklikleri olduğuna işaret ederek, ?Güzel bir hizmet, Kabataş'tan Bursa'ya oradan da İzmir'e hızlı ulaşım sağlıyor. Burada da dinamik bilet yapısı var. Atatürk Havalimanı'ndan çıktığımda telefonla İDOBÜS fiyatı soruyorum 12 TL diyorlar. Deniz otobüsü girişindeki gişelerden bilet almaya karar veriyorum bana söylenen fiyat 27 TL. Üstelik araç içerisi de öyle dolu falan değil. Tek sorun son 10 dakikada bilet almış olmam. İnternetten bilet aldığınızda satış fişini beklemeyin. Size araç içerisinde verileceği söylenir. Araç içinde tüm seyahat boyunca görevlileri sıkı kontrol edin. Eğer biletinizi bulamazsanız ondan sonra bunu unutun? ifadelerini kullandı.

?ŞİKAYETLER İNCELEMEYE ALINSIN?

İDO'nun sahasında henüz rekabet olmadığını kaydeden Uysal, ?Bu nedenle her istediğinde fiyat artımına gidememelidir. Ulaştırma Bakanlığı'nı buradan göreve çağırıyorum. Özelleştirme sonrası İDO'ya gelen şikayetleri incelemeye alsınlar. Bu alanda deli dumrul misali başı boşluğa müsaade etmesinler. Vatandaşın bu haksızlığa karşı tepkisini koyamaması çaresizliğindendir. Fakat bu durum inceden inceden özelleştirme karşıtlığı propagandasına dönmektedir bunun da bilinmesi gerekir. Sonuç itibari ile vatandaşın ulaştırma hakkını eziyete dönüştürmemeliyiz. İDO bir ticari kurum olmasına karşılık bir kamu hizmeti görmektedir. Bu hizmeti görürken tekelci uygulamalar yaptığında denetleyici kuruluşlar devreye girmelidir? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber