Sivas'ta göğüs deformiteli 24 öğrenciye aynı gün ameliyat

Sivas'ta Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü doktorlarının okullarda yaptığı tarama sonucunda göğüs deformitesi tesbit edilen 24 öğrenci, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Kaynak başkanlığındaki ekip tarafından Numune Hastanesi'nde aynı gün toplu olarak ameliyat edildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisinde görev yapan Op. Dr.Özgür Katrancıoğlu ve Yücel Akkaş, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü'nün katkısı ile toplum sağlığı projesi kapsamında okullarda 15 bin kişi üzerinde göğüs deformitelerine yönelik tarama yaptı. Bu taramada 250 çocukta ameliyat gerektirecek deformitelere rastlandı. Bu 250 öğrenciden ilk 24'ü bugün Numune Hastanesi'nde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Kaynak başkanlığındaki ekip tarafından toplu olarak ameliyata alındı. Yaşları 11 ile 19 arasında değişen 24 kişiden 11'inde güvercin göğsü denilen göğüs deformitesi, 10'nunda kunduracı göğsü denilen göğüs deformitesi, 2'sinde karışık deformite bulunduğu, birinde de, daha önceden göğsüne yerleştirilen barın çıkarılacağı belirtildi.

Ameliyatlara yardım etmek için Sivas'a gelen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Kaynak toplum sağlığı projesi kapsamında yapılan taramanın çok önemli olduğunu ve dünyada bilinen ilk çalışma olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hastalarımızın yaş ortalaması 11 ile 19 arasında değişiyor. Ortaöğretim ve liselerde toplum sağlığı projesi olarak 15 bin çocuk taranmıştı. Bunlardan 250 tanesinde göğüs deformitesi tesbit edildi. Bunlar içerisinden seçilen ilk 24 vaka bugün ameliyat edildi. Bu kadar çok sayıda deformitenin bir günde ameliyat olanı ilk kez Sivas'ta oluyor. Böyle bir toplum sağlığı çalışması da bilgidiğimiz dünyadaki ilk çalışmalaradan birisi. Çok önemli ve büyük bir çalışma. Bu çalışmada hedef 30 bin kişi."

Sıra ile ameliyata alınan öğrencilerin, servislerde ameliyat sırası beklerken heyecanlı oldukları gözlendi. Ameliyat olacak çocuklar, göğüslerindeki deformitelerin kendilerini günlük hayatta zaman zaman rahatsız ettiğini, estetik açıdanda bu durumdan rahatsızlık duyduklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber