Engelli aracı, enerjisini güneşten alıyor

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Murat Kuş, akülü bisikletten sonra bedensel engellilerin kullandığı akülü tekerlekli sandalyeyi de güneş enerjisiyle çalıştırmayı başardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuş, 15 yıl önce geçirdiği trafik kazasında belden aşağısı felç olan ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan Hasan Hüseyin Kovan'ın akülü tekerlekli sandalyesi üzerine, güneşten elektrik üreten panel monte etti. Buradan aldığı elektriği tekerlekli sandalyenin akülerine yükleyen Murat Kuş, sürekli güneşten elektrik üretip şarj eden sistemle aküyü hiç boşalmayacak duruma getirdi. Sandalyenin üzerindeki güneş paneli, aynı zamanda gölgelik görevi de yapıyor.

Engellilerin kullandığı akülü tekerlekli sandalyenin üretici firmaya göre değişen motor seçenekleri bulunduğunu belirten Kuş, ?Güneş enerjisinden elde ettiği elektrik enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye, normalde 60 voltluk iki aküyle çalışan ve 25-30 kilometre yol yapabilen bir araçtı. Üzerinde çalıştığım akülü tekerlekli sandalyenin, önce akülerini 85 voltluk iki aküyle değiştirdim. Sonra da üzerine 80'lik panel monte ettim. Panelden aldığım elektrik enerjisini de iki aküde topluyorum. Engelli kişi, güneşli günlerde tekerlekli sandalyesiyle dolaşırken panel de elektrik üretiyor ve aküyü besliyor. Böyle olunca tekerlekli sandalyenin şarj edilmesi sorunu ortadan kalkıyor. Elektrikli bisiklette olduğu gibi tekerlekli sandalyede de aynı sistemi kurarak, akülü araçların elektrik enerjisine bağımlılığını bitirmiş oldum.? dedi.

Yaptığı çalışma için Denizli'de güneşten elektrik enerjisi üretimi konusunda çalışmalar yapan Pamsolar firmasının atölyesini kullandığını ifade eden Murat Kuş, ?Pamsolar'ın teknik servisinin de desteğiyle demirciye hazırlattığım düzeneği, akülü tekerlekli sandalyenin üzerine monte ettirdim. Bu çalışmamın maliyeti 600 lirayı buldu. Akülü araçlara yapılacak 600 liralık bir masrafla elektriğe bağımlılık tamamen ortadan kaldırılabilir.? diye konuştu.

Çal ilçesine bağlı Kocaköy köyünde, 1997 yılında kullandığı traktörün devrilmesi sonucu omur iliğinin zedelendiğini ve belden aşağısının felç olduğunu söyleyen Kovan da, ?Tekerlekli sandalyemin üzerine panel monte edilmeden önce akü çabuk boşalıyor, bir yerlerde şarj etmem gerekiyordu. Onun için de sürekli şarj cihazı ile birlikte gezmem gerekiyordu. Aküler boşaldığında, en yakındaki işyerine gidip rica minnet dolduruyordum. Aküleri şarj etmek, en az 2 saat sürüyordu. İki gündür tekerlekli sandalyemle geziyorum. Hava çok güzel ve güneşli olduğu için akülerim hiç boşalmadı. Akü boşalırsa nerede şarj ederim diye düşünmeyeceğim. Bu sistem, hayatımı kolaylaştıracak.? dedi.

Pamsolar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan ise sosyal sorumluluk kapsamında engellilere hizmet vereceklerini söyledi. Tekerlekli sandalyesine bu sistemden kurdurmak isteyen engellinin aracına ücretsiz bakım yapıp iki yıl firma garantisi vereceklerini vurgulayan Kaplan, şunları kaydetti: ?Temiz enerji, artık tüm dünyada ve ülkemizde sıkça konuşuluyor. Akülü tekerlekli sandalyesini güneşten elde ettiğimiz elektrik enerjisiyle çalıştırdığımız engellimiz, ilimizin sokaklarında ve caddelerinde gezdikçe insanların bu konuya ilgisi de artacaktır. Toplumumuzun yüzde 10'unun engelli olduğunu düşünürsek, bu insanlarımız için güzel bir proje ortaya çıkarmanın mutluluğu içindeyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber