Çalınan ?cep'lere artık hizmet yok

Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaçak ve çalıntı cep telefonlarına hizmeti engelleyen teklif TBMM'de kabul edildi. Buna göre GSM şirketleri kaçak, kayıp, çalıntı cep telefonlarının elektronik haberleşmesini kesecek. 5 YTL karşılığında 12 milyon kayıtdışı telefon başta olmak üzere tüm kaçak telefonlar kayıt altına alınacak.

Yasa şu hükümleri içeriyor:

?TESLİM ET' MESAJI

Çalıntı ve kayıp cihazlar Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde kurulacak bilgi ve ihbar merkezine bildirilecek. Cihazları izlemeye alacak kurum, kullanıldığını tespit ederse, kullanıcıya telefonun çalıntı olduğu ve en yakın adli birime cihazı teslim etmesi gerektiği konusunda mesaj gönderecek. Kullanıcının SIM kartı da bloke edilerek, haberleşme hizmeti durdurulacak.

45 GÜNDE KURULACAK

Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 45 gün içinde CEIR (merkezi mobil cihaz kimlik tanımı veri tabanı) ile bilgi ve ihbar merkezinin kurulması kurum tarafından sağlanacak.

İDARİ PARA CEZASI

Kurum düzenlemelerine aykırı elektronik kimlik bilgisine haiz veya kullanılmış cihaz ticaretini yapanlara 100 YTL'den 10 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek

GSM ŞİRKETİNE DE CEZA

Elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş, kaçak ve çalıntı cihazlara haberleşme hizmeti verilemeyecek. Aykırılık halinde işletmeciye 20 bin YTL ile 1 milyon YTL arasında para cezası verilecek.

Elektronik kimliği değiştirene hapis

KURUM tarafından izin verilmedikçe cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri değiştirilemeyecek. Kimlik bilgileri değiştirilen cihaz ve her türlü araç gerece kolluk güçleri tarafından tedbiren el konulacak. Bu maddeye aykırı hareket edenlere 1-5 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.

5 YTL'YE AF Düzenleme yürürlüğe girmeden önce kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen cihaz kullanıcıları beş ay içinde cihazlarını bir defaya mahsus olmak üzere, 5 YTL karşılığında kayıt altına aldıracaklar.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber