İşte Yargıyı ayağa kaldırdın sebepler!!!

Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'ın tepkisinin altında, "AB raporlarındaki uyarılara rağmen yargının bakanlığa bağlılığı güçlendirildi" görüşü yatıyor

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun hükümeti "yargıyı siyasallaştırmaya çalışmak"la suçlamasına neden olan yeni Hâkimler ve Savcılar Kanunu yürürlüğe girerse, AKP hükümeti, mevcut toplam hâkim, savcı sayısının yarısı oranında yeni hâkim-savcı atamasını, yönetiminde bulunan Adalet Bakanlığı'nın yapacağı sınavla gerçekleştirebilecek. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'nın onayına sunulan kanundaki bazı düzenlemeler şöyle:

Bakanlık, yaklaşık 4 bin yeni hâkim-savcı kadrosu açacak.
3 yıl avukatlık yapanlar yazılı sınav ve mülakatta başarılı bulunursa hâkim olarak görev yapabilecekler.
Hâkimlik ve savcılık sınavını kazananlardan kimin hâkim, kimin savcı olarak atanacağına Adalet Bakanlığı karar verecek.
Adalet Akademisi'ne bir yıl süreyle devam eden hâkim ve savcı, "uzman" statüsü kazanacak.
Hâkimlik ve savcılık sınavlarını Adalet Bakanlığı yapmaya devam edecek.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) Adalet Bakanı'nın başkanlık etmesi uygulaması sürecek.

Yargı neden ayakta?
Yargıtay'ın tepkisinin altında, "AB raporlarındaki uyarılara rağmen yargının bakanlığa bağlılığı güçlendirildi" görüşü yatıyor. Adalet Bakanlığı'nın mesleğe alımlarda "tek belirleyici" olma konumu da yeni yasada sürüyor. Bu yetkinin HSYK'ya devredilmesini bekleyen Yargıtay, yaklaşık 9 bin hâkim-savcının bulunduğu Türkiye'de, yargı teşkilatının neredeyse yarısına denk gelen 4 bin yeni hâkim-savcının bakanlığın yapacağı sınavla alınacak olmasını büyük tepkiyle karşıladı. Bu kişilerin meslekte 30 - 40 yıl kalacaklarını ve kendilerinden sonraki 2 - 3 nesli belirleyeceğini düşünen Yargıtay, bu durumu "kadrolaşma ve siyasallaşma hareketi" olarak yorumladı.
Hâkim ve savcı adaylarının mesleğe başladıklarında "ne olarak görev yapacakları" daha önce kurayla belirleniyordu. Ancak yasada, adaylardan kimin hâkim, kimin savcı olarak görev yapacağını belirleme yetkisi bakanlığa verildi. Yargıtay, bunun da "istenilen kişiyi, istenilen göreve getirme" sonucu doğuracağını yorumladı.

Seçilmiş avukatlar
Yargı mensupları, Adalet Akademisi'ne 1 yıl devam eden hâkim ve savcılara uzmanlık ve kıdem verilmesine ise, akademiye gidecek yargıçları belirleme yetkisinin bakanlıkta bulunması nedeniyle tepki gösterdi.

3 yıl avukatlık yapanların mülakatla hâkim olabilmesi uygulamasına gösterilen tepkinin altında ise, "Bu düzenlemeden, ciddi davalar alamayan, belli bir görüşe ait avukatlar yoğunlukla faydalanacak" görüşü yatıyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber