Muhasebat Kontrolörleri: Devlet sağlıkta dolandırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta sahtecilikte ilaç ilk sırada.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Kontrolörlerinin sağlık sektöründe yaptığı denetimler, devletin sağlık hizmetlerinde 39 değişik yolla dolandırıldığını ortaya koydu.

Yaklaşık 15 ayrı ilaç firmasından 224 adet ilaç fiyat kupürü ve barkot diyagramının sahte olabileceği şüphesi ile yapılan araştırma sonucunda, bir ilacın sahte olduğu ilgili firma tarafından teyit edildi ve gerekli incelemeler başlatıldı.

Kamu personeli ile bakmakta yükümlü oldukları kişilerin tedavi hizmetlerinin bedeli ödenirken, KDV mükellefi olmayan sağlık kuruluşları faturalarına KDV eklenerek, fazla ödeme yaptırılıyor.

Trafik kazası nedeniyle tedavi olan yeşil kartlı hastaların tedavi giderleri, sigorta şirketleri yerine devletten tahsil ediliyor.

2005'de yapılan tetkik, tahlil, tedavi işlemlerine 2004 birim fiyatları uygulanıyor ve KDV indirilmiyor.

DNA dizi analizleri, 2004'de kaldırılmasına rağmen, faturalandırılmaya devam ediliyor.

Eğitim vakası gerekçesiyle bazı hastalardan tedavi bedelleri tahsil edilmiyor.

Asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farkları yanlış hesaplanarak, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'ne bağlı birimlerin temizlik hizmetlerini yürüten firmalara, fazla ödemede bulunuluyor.

Hemşire hizmetleri, monitorizasyon adı altında faturalandırılıyor.

Sağlık Kurumları tarafından yatan hastalara reçete edilemeyecek temini zorunlu sağlık malzemesi bedelleri, hem kurumdan hem de hastalardan tahsil ediliyor.

Sağlık kurumuna ödenen bedele dahil sarf malzemeleri, yatan hastalara reçete edilmek suretiyle, dışarıdan temin ettiriliyor.

Yoğun bakım tedavi bedeline dahil olan tetkik ücretleri, ayrıca fatura ediliyor.

Sağlık kurumları tarafından "Temini zorunlu yatan hastalara reçete edilemeyecek ve faturalarda gösterilecek tıbbi sarf malzemeleri" grubundaki malzemeler, liste fiyatından yüksek fiyatlandırılıyor.

Tam kan, tetkik veya işlem bedeline dahil olduğu halde ayrıca fatura ediliyor.

Sadece yeni doğanlarda uygulanması halinde faturalandırılabilen intravenöz mayi takılması işlemi, yeni doğanlar dışında da faturalandırılıyor.

Eğitim ve araştırma hastanesi olmadığı halde bazı hastaneler, faturalardaki radyolojik görüntüleme ve tedavi ile laboratuvar işlemlerindeki bedellere yüzde 10 oranında ilave yapıyor.

Günlük olarak fiyatı belirtilen intravenöz ilaç infüzyonu işlemi, yatış gün sayısından daha fazla fatura ediliyor.

Faturalarda, hastanın hastanede yatış gününden daha fazla yatak ücreti isteniyor.

Part time çalışma sözleşmesi düzenlenen doktorlar, resmi hastaları muayene ve tedavi ediyor.

Özel sağlık kurum ve kuruluşları, memurlar ve aile fertlerinin ayakta tedavilerinde, Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne aykırı olarak ilaç veriyor ve bunu fatura ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber