RTÜK 'kara liste' iddialarını yalanladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yapılan açıklamada, basın ve yayın organlarında yer alan ?Bu da RTÜK'ün kara listesi? başlıklı haberde ileri sürülen iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RTÜK Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, basın organlarında yer alan ?kara liste? haberinde, aylardır RTÜK internet sitesinde yayımlanmakta olan bir uzmanlık tezinin çarpıtılarak, kurumun yeni bir çalışması gibi sunulduğu belirtildi.

Bazı basın ve yayın organlarında yer alan ?Bu da RTÜK'ün kara listesi? başlıklı haberde iddia edilenin aksine, RTÜK tarafından hazırlanmış bir ?kara liste?nin bulunmadığı kaydedildi.

Haberin ?RTÜK Kararları Çerçevesinde Televizyon Yayınlarında Şiddet? konulu bir RTÜK uzmanlık tezinden aktarılan ayrıntılar üzerine kurulu olduğu işaret edilerek, RTÜK uzmanlık tezlerinin 2011 yılında tamamlanmış ve Şubat 2012'den itibaren basına ve yayın organlarına da duyurularak RTÜK'ün resmi internet sitesinde yayımlanmaya başlandığı hatırlatıldı.

Söz konusu tez çalışmasında örnek olarak seçilen ve haberde de sayılan yayınların çoğunlukla mülga 3984 ve 6112 Sayılı yasaların ?şiddetin gösterilmesine ilişkin yayın ilkesi?ni ihlal ederek, hakkında müeyyide kararı verilen yayınlar olmaları dolayısıyla tezde yer bulduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

?Şiddet içerikli televizyon yayınlarını konu alan tez, tamamıyla bağımsız bir çalışmanın ürünü olup, hazırlayan uzmanın, kurumun eski kararlarını inceleyerek yaptığı çeşitli analizleri içermektedir. Oysa basında yer alan haberde, beş aydır kurumun internet sitesinde yayımlanmakta olan söz konusu tezin içeriği çarpıtılarak, Üst Kurul'un yeni bir çalışmasıymış gibi sunulmuştur.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun herhangi bir şekilde 'kara liste' hazırlaması veya hazırlatması söz konusu değildir. Yayınlar, Üst Kurul uzmanlarınca 6112 Sayılı Yasada belirlenen ilkeler çerçevesinde takip edilmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber