ÖSYM güvenlik için şirket kuracak, kendi soru kitapçığını basacak

Hükümet, yeni bir torba tasarıyı yasalaştırmayı planlıyor. 30'a yakın maddesi olan pakette ÖSYM'den enerjiye kadar birçok düzenleme olacak. Paketin en önemli ayağını, ÖSYM sınavlarının güvenliğine ilişkin düzenlemeler oluşturuyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜKÜMET, TBMM'nin yaz tatilinden önce çok sayıda bakanlığı ilgilendiren bir torba tasarıyı yasalaştırmayı planlıyor. 30'a yakın maddesi olan pakette ÖSYM'den enerjiye kadar bir çok düzenleme olacak. Bakanlıklar, kendileri için acil olan bir çok konuyu torbaya sokmaya çalışıyor. Torbanın boyutuna Başbakan Tayyip Erdoğan karar verecek.

Kurmaylar işbaşında

Maliye bürokratları ve Ak Parti'nin ekonomi kurmaylarının üzerinde çalıştığı yasal düzenlemede, tatilden önce hayata geçirilmesi gereken acil konular olacak. Paketin en önemli ayağını, ÖSYM sınavlarının güvenliğine ilişkin düzenlemeler oluşturuyor.

ÖSYM'ye güvenlik önlemi

Buna göre, ÖSYM soru kitapçıklarının basımı için METEKSAN'la olan anlaşmaya son verilecek. ÖSYM, kendi kitapçıklarını basmak için şirket kuracak. Sınav sorularının daha önceden verildiği ve yolsuzluk yapıldığı iddialarını önlemek için sınav sorularını hazırlayan heyette görev alanlar gizli tutulacak.

Soruşturma aşamasında gizlilik

Soruşturma konusu olan sınavlarla ilgili soruların kamuoyuna açıklanması veya mahkemelerce istenmesi durumunda Bakanlar Kurulu'nun izni gerekecek. Sadece sınav salonlarında değil, soruların hazırlandığı, basıldığı, dağıtıldığı, muhafaza edildiği binalarda da sınav öncesi ve sınav sırasında ?sinyal kesici' cihazlar kullanılacak. Soru kitapçıkları 6 ayda, cevap kağıtları ise 1 yılda imha edilecek.

Enerjiye çevreci denetim gelecek

PAKETTE, ekonomi bakanlıklarını ilgilendiren unsurlar da olacak. Enerji yatırımlarının çevreyi korumaya yönelik kurallara özen göstermelerini sağlamak için yeni denetim maddeleri konabilecek. Ayrıca, bir süre önce uygulamaya konulan yatırım teşviği konusunda, sistemin işlemesinde yaşanan bazı aksaklıkları gidermek için de maddeler hazırlandı.

40 bin öğretmen kadrosu

Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki dönemde 4+4+4 eğitim sistemini hayata geçirmek ve öğretmen açığını kapatmak için 40 bin öğretmen alacak. Bakan Ömer Dinçer'in açıkladığı bu rakama ilişkin kadro düzenlemesi bu tasarının içinde yeralacak. Bakanlık bu yılın ilk yarısında 17 bin öğretmen almıştı. Düzenlemeyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Teşkilat Yasası'nda da değişiklik yapılacak. AFAD'a başkan olmanın koşulları kolaylaştırılacak. Bu düzenlemenin, şartları görev için uygun olmayan kişilere olanak yaratma amacı taşıdığı iddia ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber