Rekabet Kurumu otomotiv sektörüne 277 milyon lira ceza kesti

Yenidünya düzeninde ticaret yapmak Rekabet Hukuku kurallarına uymaktan geçiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu kuralları göz ardı etmek ise firmalara ciddi para cezalarıyla geri dönüyor. Kasten ve isteyerek olmasa dahi Rekabet Hukuku'nun ihlal edilmesinin faturası ağır oluyor. Rekabet Kurumu 2011 yılında otomotiv sektörünün belli başlı kurumlarına yaklaşık 277 milyon lira para cezası kesti.

Piyasalarda rekabetin giderek kızıştığı ve Rekabet Hukuku kurallarının her geçen gün daha da önem kazandığı bu ortamda Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) de ihracatçı firmalara yönelik ?Rekabet Yasası Bilgilendirme Semineri' düzenliyor. Rekabet Kurumu'nun 2011 yılında otomotiv sektörünün belli başlı kurumlarına yaklaşık 277 milyon lira para cezası kestiğini vurgulayan OİB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Doğu, bu miktarın Rekabet Kurumu'nun bir soruşturmada verdiği en yüksek para cezası olduğunu söyledi. Öte yandan geçtiğimiz mayıs ayında Alman menşeli bir otomobil üreticisinin İsviçre rekabet otoritesi tarafından 163 milyon dolar para cezasına çarptırıldığını hatırlatan Doğu, günümüzde otomotiv başta olmak üzere ekonominin önde gelen sektörlerinin Rekabet Hukuku kurallarını bilmesi ve her an gözetmesinin bir zorunluluk halini aldığını ifade etti.

22 Haziran Cuma günü Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantısında Süleyman Cengiz ve Kayra Üçer birer sunum yapacak. Saat 09.30'da ?Rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar ve uyumlu eylemler' konusunda yapılacak sunumla başlayacak toplantıda, ihale pazarında rekabetin bozulması, şirketler arası bilgi değişimlerinin rekabet hukukundaki yeri ile dikey anlaşmalar ve muafiyet koşulları sanayicilerle paylaşılacak. Hakim durum ve hakim durumun kötüye kullanılması ile rekabet kurumu soruşturmaları-yapılacaklar ve kaçınılacakların da ele alınacağı toplantının öğleden sonraki bölümünde de ?Motorlu taşıtlar sektöründeki dikey anlaşmalara ve uyumlu eylemlere ilişkin grup muafiyet tebliği çerçevesinde otomobil ve otomobil yedek parçalarının satışı ve dağıtımı' konusu incelenecek.

Rekabet Hukuku semineriyle; şirketlerin her kademesindeki yöneticilerin ve çalışanların temel Rekabet Hukuku bilgisi ile donatılması; günlük faaliyetleri çerçevesinde risk yaratabilecek davranış ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalarının sağlanması ve bu risklerden kaçınmayı sağlayacak reflekslerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber