Ayvalık Toplum Sağlığı Merkezi'nden kene uyarısı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte özellikle otluk alanlarda Kene ısırmalarına karşın alınacak önlemler ve Kene'den korunma yöntemleri konularında, Ayvalık Toplum Sağlığı Merkezi tarafından verilen eğitim çalışmaları sürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kısa bir süre önce okullarda başlayan eğitimlerin, kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar için de ayrı ayrı düzenlenen eğitim çalışmalarıyla devam ettiği gözleniyor. Bu çalışmalarla yetinmeyen Merkezin başarılı Başkanı Dr. Fitnat Özgüç, Kene ısırma vakalarına karşın, vatandaşları bilinçlendirebilmek için gösterdikleri çabanın, Sağlık Bakanlığı tarafından bastırılan konuyla ilişkin afiş ve broşürlerle de desteklendiğini belirtiyor.

Kenelerden korunmak için mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak, uzak durmak gerektiğini vurgulayan Fitnat Özgüç, "Kenelerin yoğun olabileceği çalı çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak ya da kısa giysiler ile gidilmemelidir. Bu alanlarda pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır. Kenelerin kolay fark edilmesi için açık renk giysiler giyilmelidir. Vücudun açık yerlerine sürülecek böcek kovucu ilaçlar, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engeller. Bu alanlardan dönüldüğünde tüm vücutta kene olup olmadığı dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir" dedi.

2786 ÖĞRENCİ VE 146 ÖĞRETMENE EĞİTİM VERİLDİ

Keneler virüsü, vücuda yapıştıktan hemen sonra vermeyip bunun için belli bir süre geçmesi gerektiğinden kenenin en kısa sürede çıkarılmasının önemine dikkat çeken Özgüç, "Keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, çıplak elle dokunmadan, kenenin vücuda yapıştığı yerden tutularak sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır. Kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde(alkol, gazyağı, kolonya vb.) kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara ve kibrit gibi fiziksel yöntemlerle patlatılmamalıdır. Kene çıkarıldıktan 10 gün süre sonrasına kadar kişide yüksek ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı, halsizlik gibi şikayetler olursa bir sağlık kuruluşuna vakit geçirmeden baş vurmalıdır. Toplum Sağlığı Merkezimizde görevli personeller tarafından ilçemiz okullarında KKKA hastalığı ve korunma yöntemleri ile ilgili eğitim çalışmaları yapılmış olup, 21 ilköğretim okulunda toplan 2786 öğrenci ve 146 öğretmene eğitim verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber