Doktorlar Bakan Koç'un uykusunu çözdü

Haber Giriş : 05 Temmuz 2005 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Aydın Milletvekili Atilla Koçf bugüne kadar hep uyku sorunuyla gündeme geldi. Gittiği toplantılarda uyuklayan görüntüsüyle akıllarda yer eden Bakan Koç'un uyku sorunu Ankara kulislerinin de merak konusu oldu.

Hatta Başbakan Erdoğan bile Koç'un uyku problemine değindi. "Kendisine sordum şeker hastası değilmiş. Herhalde yorgunluk" dedi. Koç bu sorununu bir hekimle görüşmeyi ihmal ediyor olabilir. Biz uzmanlara sorduk. İşte reçete:

Dr. Ahmet Yıldırım: Uyku testi yapmak lazım
Uyku bozukluklarına yol açan çeşitli hastalıklar var. Uyku apnesi, horlama, uyurgezerlik gibi. Triod hormonun az çalışması veya kandaki kırmızı hücrelerin aşın miktarda olmasından kaynaklanan bir uyku bozukluğu da olabilir. Sıkı bir muayeneden geçmesi ve uyku testi yaptırması gerekiyor. Bir gece boyunca gözetim altında uyuması lazım. Bu gözetim sırasında 16 ayrı uyku testi yapılıp uyuklamaya neden olan sorun ortaya çıkar.

Dr. Gamze Türker Noyan: Kısa boyun ve kilo hastalığı tetikler
Uyku apnesi, uyku bölünmesidir. Kişi ertesi gün sürekli uyur. Bakan Koç tipik olarak bu hastalığın örneğini sergiliyor. Yaş etkilidir, erkek cinsiyeti, kısa boyun, kilolu ve geniş olmak da bu hastalığı tetikler. Genetik faktörler, kronik hastalıklar yani diyabet, kronik bronşit, kalp damar hastalıkları da uyku bozukluğunu etkiler. Tedavi edilmediğinde ileri dönemde akciğer hastalıkları, unutkanlık, cinsel bozukluklar da ortaya çıkabilir. 40 yaşından itibaren görülür. Boyun içinde katlar genişler. Küçük dil ve bademcikler büyük olur. Solunum pasajı daralır. Gece solunum kasları gevşer. Biz bu tür hastalara uyku testi yapıyoruz. Bir gece uyku polikliniğinde yatıyor. Uyurken solunumu, beyin dalgalarını, oksijen düzeyini kontrol ediyoruz. Bunun sonunda tedavi başlıyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber