Başbakan: Frank Sinatra ile 'My Way' şarkısını söylemek isterdim

Haber Giriş : 06 Temmuz 2005 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Live8'e destek veren dünya liderleri arasına Erdoğan'ı da alan MTV, özel bir söyleşi yaptı. Mandela, Clinton, Blair ve Gates'in yer aldığı programda Erdoğan, "müziğin gücü"nü anlattı....

* MTV: Büyük yoksulluğun sebebi nedir?
Başbakan: Dünya son yıllarda savunma sanayinde ciddi harcamalar yapmaktadır. Özellikle 2004 sonu itibariyle yaptığım araştırmalarda gördüğüm yaklaşık 900 milyar dolar sadece silahlanmaya, savunma sanayine gelişmiş ülkeler para yatırmışlardır. Yoksulluğun altında yatan
gerçek sebebin bu harcamalar olduğunu düşünüyorum.

* MTV: Sizce yoksuluğu tarihe gömebilir miyiz?
Başbakan: Yoksulluğun tarihe gömülmesi gibi bir durum olamaz. Çünkü fakir-zengin her zaman olmuştur. Her zaman da olacaktır. Bunu kaldırmaya yönelik olarak gelişmiş ülkeler el ele vererek bu uçurumu kapatabilirler. G8 ülkeleri gibi. En önemli zenginlik bize balığı vermek değil, balık tutmayı öğretmektir. Bunu da başarmalıyız. Başta G8 ülkeleri olmak üzere diğer gelişmiş, gelişmekte olan ülkeler yoksl ülkeler üzerinde borçları erteleme yoluna gitmek yerine onları kendi ayakları üzerinde girebilecek duruma kavuşturmaları bana göre en önemli çıkış noktasıdır.

* MTV: Peki Live8 konserlerini ve nihai amacını nasıl yorumluyorsunuz?
Başbakan: Bu konserleri ben özellikle yoksulluğun giderilmesine yönelik bir heyecan doğurması bakımından çok önemsiyorum. Ve yüz milyonlarca insan bu konserleri izledi, takip etti. Müziğin evrensel değerler noktasındaki bütünleştirici birleştirici ruhu çok önemli olduğu için bu etkinliğin meydana getirdiği çok ciddi bir tesir alanı olacaktır. Ben bu organizasyonda tüm emeği geçenleri kutluyorum.

* MTV: Sizce Live8 için yapılan bu kadar çok aktivite hakkında, bu kadar çok şey varken söylenenlere kulak asmamak mümkün mü?

* Başbakan: Live8 bir çıkıştır ama bunu anlık yaparsanız bu anılarda kalır ama bunlar bir zincir olarak devam ederse o zaman bu kalıcı kılınır. Eğer Live8'i organize edenler bunun doğru olduğuna inanmışlarsa ki ben samimi niyetle yaptıklarına inanıyorum o zaman bunu aynı şekilde devam ettirmeleri lazım. Bu bir çıkış olarak kalmamalı. Live8 bir gün ciddi bir uyarıdır, doruk noktasıdır. Ama yoksullarla hergün birlikte olmak lazım, bu sorumluluğu kendinizde taşımanız lazım. Bu bizim asıl görevimizdir. Tüm dünya liderlerinin ilk sorumluluğudur.

* MTV: Sizce müzik nasıl bu kadar uluslararası güçlü bir silah haline gelmiştir ki cehalet ve engelleri ortadan kaldırabiliyor?
Başbakan: Müzik insanlığın ortak vicdanına sesleniyor, seslenmeyede devam edecektir. Bazen ritimde bazen şarkıcının sesinde, bazen kendiniz mırıldanırken onu karşı tarafa hissettirirsiniz. Ben de inanıyorum ki müzik gücünü bu duygulardan alıyor.

* MTV: Eğer siz büyük bir ses sanatçısı olsaydınız, hangi dünya starıyla, hangi şarkıyı birlikte söylemek isterdiniz?
Eyvah, çok zor bir soru... Sadece izleme fırsatı bulduk ama Frank Sinatra ile beraber olabilirdi... Siyasetle örtüşen 'My Way' olabilir...

G8'in ev sahibi siz olsaydınız konuları nasıl yönlendirirdiniz
BaşbakanBunun gereği neyse onu yapmayı tavsiye ederim. Demokratik değerlerin dünyada yaygınlaşmasını istememiz lazım. Yoksulluğun olduğu ülkelere dikkat edin. Orda demokratik değerleri göremeyeceksiniz. Buralarda hakim sınıflar oluşmuş. Bu uçurumun ortadan kalkması lazım. Bu da kontrolmekanizmalarının oluşması ve gelir dağılımının adil bir şekilde bu ülkelerde yer edilmesini, yer bulmasını sağlamamız lazım. Türkiye'de son zamanlarda başardığımız gelir dağılımındaki adaletin ülkemize yayılmasıdır. Biz bile henüz arzu edilen ideal noktaya gelmiş depiz. Onun peşindeyiz, başarmakta kararlıyız.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber