Hayali ihracat Danıştay'da görüntülendi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Devleti milyonlarca TL zarara uğratmaktan kurtaran hayali ihracat operasyonunda çetenin faaliyetlerinin saniye saniye kaydedildiği polis kamerası görüntülerine Yeni Şafak ulaştı. Görüntülerde çetenin Danıştay'a uzanan ilişkileri ortaya çıktı

YUSUF GÜLBAKAN / İSTANBUL

İstanbul'da Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül'ün talimatı ile 2 ay önce gerçekleştirilen ve ikinci adımı geçtiğimiz gün atılan hayali ihracat ve yargıyı etkileme şebekesine yönelik operasyonunun detayları ortaya çıktı. 2 ay önceki operasyonda 59 kişinin gözaltına alındığı ve 29'unun tutuklandığı soruşturmaya, Danıştay Başkanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve gümrük merkezlerindeki bazı isimlerinin de adının karıştığı iddia edildi. Çete üyelerinin hayali ihracat yapmak için oluşturduğu rüşvet çarkının kayıtlarına ve operasyonun detaylarına Yeni Şafak ulaştı.

KDV'Yİ CEBE İNDİRİYORLAR

Şüphelilerin Laleli esnafından koliler halinde topladıkları tekstil ürünlerini kendi imalatıymış gibi gösterip ihraç etmeye çalışmaları da an be an kayıtlara yansıdı. Görüntülere göre şüpheliler koliler halinde topladıkları tekstil ürünlerini önce depolarda bir araya getiriyor. Biriktirilen koliler daha sonra TIR'lara yüklenip iddiaya göre Ambarlı Gümrüğü'ne götürülerek ihraç edilmiş gibi gösteriliyor ve devletten yüzde 18 KDV alınarak haksız kazanç elde ediliyor.

DANIŞTAY'DAKİ TANIDIKLAR DEVREDE

Firmalara verilen cezaların indirimi için faaliyet gösterdiği öne sürülen Y.B.'yi takibe alan polis iddiaya göre Danıştay binasına kadar gitti. Y.B'yi adım adım izleyen polis, şüpheliyi 15 Şubat 2012'da Danıştay binasının önünde yürürken ve içeriye girerken görüntüledi. Soruşturma dosyasında ise takip detayları ile ilgili olarak "B.H.A. ile Y.B. arasında geçen görüşmelerden de anlaşılacağı üzere Y.B.'ninn Danıştay'da yüksek görevde biri ile görüştüğü ve bu görüşme hakkında B.H.A'ye bilgi verdiği tespit edilmiştir" denildiği öğrenildi. Tutuklu B.H.A soruşturmada örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. Y.B ise çete ile bağlantılı olan ve soruşturulan firmalarla verilen cezaların indirilmesi için Danıştay'daki tanıdıklarını devreye sokmakla suçlanıyor.

MÜSTEŞARLIKTA 12 BİN DOLAR

Şüpheli A.P. iddiaya göre Ankara'ya gidip DTM'de görevli H.Ö. ile görüşüyor. H.Ö ise çete ile anlaşarak örgütün ihtiyaç duyduğu firmaların Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan (DTM) istedikleri revize taleplerin rüşvet karşılığında kabul etmekle suçlanıyor. O görüşmelerden birçoğu takip sırasında kameraya kaydedildi. A.P. ile H.Ö önce bir restoranda buluşup yemek yiyorlar. Ardından A. P. Yargıtay'dan çıkarken görüntüleniyor. Bir bankaya gidip para çektikten sonra DTM'de H.Ö.'yle ayaküstü buluşan A. P., kısa süre sonra buradan ayrılıyor. A.P'nin buluşma öncesi bankadan 12 bin dolar para çektiği öne sürüldü.

Son operasyonda 22 gözaltı

İstanbul Emniyeti'nde görevli bir Emniyet Müdürü ile dönemin Gümrük ve Ticaret Müsteşarlığı ve Halkalı Gümrüğü'nden üst düzey yöneticilerinin de adının karıştığı öne sürülen soruşturmanın savcısı Mustafa Kemal Gül, operasyonla ilgili iddianameyi bitiremeden Edirne'ye atandı. Savcı Gül, giderayak hayali ihracat şebekesine yönelik bir operasyona daha imza attı. Maddi çıkar karşılığı hakim ve savcı değiştirerek davaları istediklerdi yönde sonuçlandıran ve tutukluları serbest

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber