Narman adliyesinin kapatılması protesto edildi

Erzurum'un Narman halkı ve STK'lar, düzenledikleri basın açıklaması ile adliye teşkilatının kapatılmasını protesto etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Narman hükümet meydanında düzenlenen basın açıklamasına yaklaşık 250 vatandaş atıldı. Basın açıklamasını okuyan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Satıcı, "Bugün burada Adalet Bakanlığı'nın almış olduğu kararı HSYK'nın onaylaması sunucu Narman ilçemizin hakim ve savcılarının tayinlerinin çıkarılması, seçim kurulu ve icra müdürlüğümüzün kapatılarak tasfiye edilmesiyle karşı karşıya bulunmaktayız." dedi.

Narman'ın 1953 yılında ilçe statüsüne kavuşması ile adliyenin de o tarihten bu zamana kadar faaliyette bulunduğunu anlatan Satıcı, şunları dile getirdi: "İlçemize bir belde ve 43 köy bağlı olup, yaklaşık 20 bin nüfusa sahiptir. Köylerimize coğrafi olarak bakıldığı zaman ilçemize çok uzak mesafede olan köylerimiz bulunmaktadır. Bu köylerimiz, Başkale, Boğakale, Ergazi, Gökdağ, Güvenlik ve diğer köylerimiz ile kıyaslama yapılırsa ilçeye olan mesafesi ve Narman -Oltu mesafesi gidiş ve geliş olarak 120 kilometredir. Bu da insanlarımıza ekonomik ve maddi külfet demektir. Tabiri caizse geçim çilesine bir de hak arayış çilesi eklenecektir. İlçemiz için en önemli kurumlarından biri olan adliyemizin kapanmasıyla iş sıkıntısı yaşanacağından dolayı zor günlerin beklediğinin göstergesidir. Bizler nitelikli göç olgusunun Türkiye'deki sosyal ve ekonomik dengeleri alt üst ettiğini defalarca söyledik. İlçemizin ekonomik kültürel ve sosyal hayatına olan olumlu katkıları bu uygulama göz ardı edilmektedir. Oysa adliye teşkilatları her zaman bulunduğu ilçenin devlet ve millet hayatının temel ve prestij güvencesi olmuştur. Medeniyetin ilk şartı da adalettir. Adliye teşkilatların kalkmasının adalete erişimin yanı sıra ilçenin sosyal ekonomik hukuki ve mali yapısının da bozulacağı anlamına gelmektedir. Yargı aynı zamanda eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetidir. Bu tür kamu hizmetleri bedelsiz ve herkesin anlaşabileceği şekilde olmalıdır. İş yoğunluğundaki azalma gerekçe gösterilmiş ve bunun sonucunda adliyemizin kapatılması kararı alınmıştır. Bizim ilçemizde suç oranlarının düşük olması elbette sevindiricidir. Adliye dosyalarının az oluşu da hakeza öyledir. Ancak buna rağmen ilçemizde faaliyet gösteren en önemli kurum ve kuruluşların kapatılmasına gerçekten mana veremiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber