Arınç'tan Teziç'e 'yargısal denetim' sorusu!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2005 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'e, "Türkiye'de yargısal denetime tabi olmayanlar da var. Acaba onlardan haberdar mısınız? Mesela Sayın Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarrufların yargısal denetime tabi olduğunu söyleyebilir misiniz? Yüksek Askeri Şura, HSYK kararları yargısal denetime tabi değil. Bunlardan habersizmiş gibi, sadece TBMM'nin çıkardığı yasaların Anayasa Mahkemesi'nin denetime tabi olduğunu söylemek, çok ince eleştiri gibi geliyor" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Arınç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Bazı kişi ve kurumların kendini siyasetçinin yerine koyarak ülkenin kaderi üzerinde etkin rol oynamak istediğini söylediniz. Sert eleştirilerde bulundunuz. Bu kişi ve kurumları açabilir misiniz?" sorusu üzerine Arınç, cümlelerini yeterli gördüğünü söyledi. Arınç, "Bu kişi ve kurumların, çerçevenin dışına çıkan tartışma ve konuşmaların ne şekilde, kimler tarafından yapıldığını sizler ve kamuoyu çok iyi anlamıştır" dedi.

Anayasa'nın, Türkiye'de herkesi ve tüm kurumları bağladığına dikkati çeken Arınç, bu çerçeve içinde kalan her kurumun kendisine verilen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde kullanmalarının asıl olduğunu vurguladı. Yasama yetkisinin TBMM, yürütme yetkisinin hükümet ve cumhurbaşkanı, yargı yetkisinin ise bağımsız mahkemeler tarafından kullanıldığına işaret eden Arınç, ayrıca, Anayasa'nın her maddesinde bir kurumu tarif ettiğini, görev alanlarını belirlediğini söyledi.
Herkesin bu çerçevenin içinde kalmak zorunda olduğunu belirten Arınç, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik, laik, sosyal, devlet ise bunun özelliklerine her kurumun kendi açısından dikkat etmesi gereklidir. Son aylarda yaşanan tartışmalarda bu sözlerimin muhatabını herkesin kolaylıkla bulabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

TEZİÇ'E YANIT...'
Arınç, bir süre önce, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in bir cümlesine dikkat ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"TBMM'nin yasama yetkisi konusunda sanki bir telaş içinde, hemen arkasından, 'Yargı yetkisi ile sınırlıdır. TBMM'nin çıkardığı yasalar yargısal denetime tabidir' diyor. Bu, Anayasa Mahkemesi bakımından bir gerçektir ama üç gazeteci ile yapılan röportajda, o üç gazeteciden biri ben olsaydım, Sayın Başkan'a şöyle bir soru sormak isterdim; bunu söylüyorsunuz, malumu ilan ediyorsunuz. Ne kadar güzel. Ama Türkiye'de yargısal denetime tabi olmayanlar da var, acaba onlardan haberdar mısınız? Mesela Sayın Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarrufların yargısal denetime tabi olduğunu söyleyebilir misiniz?

Yüksek Askeri Şura, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararları yargısal denetime tabi değil. Bunlar bir gerçek. Bunlar, Anayasa'da var. Bunların şu an değiştirilmesi de gündemde değil. Bunlar konuşulabilir, tartışılabilir. Bunlardan habersizmiş gibi sadece TBMM'nin çıkardığı yasaların, Anayasa Mahkemesi'nin denetime tabi olduğunu söylemek, çok ince eleştiri gibi geliyor. Evet, Anayasa Mahkemesi denetimini yapar ama kanun koyucu değildir, hüküm koyucu değildir. Bazen bir yasayı iptal eder, 6 aylık süre verir ki yeni düzenleme yapılsın diye. Bazen o sürede yasal düzenleme yapılmaz, boşluk doğabilir. Bunların hepsini Türkiye yaşamıştır." Arınç, TBMM'nin, halkın taleplerini dikkate alarak, toplumsal sorunların çözümü amacıyla her zaman yasal bir düzenlemeyi ya hükümetten gelen bir tasarı veya milletvekillerinin verdiği teklif olarak değerlendirerek yasal düzenleme yapabileceğine işaret etti ve bunun önünde hiçbir engel bulunmadığını söyledi. Arınç, bunun ne zaman ve ne şekilde yapacağına Meclis'in karar vereceğini, TBMM Genel Kurulu'nun bu konuda tam yetkili organ olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber