Tarihi ev, orijinalliği korunarak müze ev haline getirildi

Ordu'nun Ünye ilçesinde tarihi bir ev, tüm orijinalliği korunarak restore edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ünye Belediyesi Müze Evi olarak hizmet veren binada yaşlı ninelerin ördüğü 120 yıllık yün çorabı, bakır kazanlar, eski tarz malzemeler sergileniyor.

Tarihi binayı gezen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Müze ev Müdürü Ali Rıza Nal, tarihi ev ve içerisindeki malzemelerle ilgili bilgiler verdi. Ali Rıza Nal şunları söyledi: "Birinci katı taştan yapılmış olan binanın güvenliği sağlanmış olup, bu ev mahremiyetinin dışarıya yansımaması ile alakalı bir sistemden dolayıdır. İkinci katın ahşap yapılması ile alakalı düşünce ise biliyorsunuz insanlar ölümlüdür, insanların ölümlü olduğu gibi evlerin de geçici olduğu düşüncesi vardır. Eski tarihi evlerimizde giriş kapısında iki tane tokmak vardır. Birisi 'tık tık', diğeri ise 'tok tok' sesi çıkartır, ki gelen misafir kadın ise tık tık olan ince tokmağı çalar, erkek ise tok tok sesi çıkartan kalın sesli tokmağı çalar. Böylece gelen misafirin erkek mi kadın mı olduğu anlaşılarak, mahremiyet ona göre saklanır."

Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Ünye tarihine, kültürüne sahip çıkmak adına çok önemli bir sorumluluğu yerine getirdiklerini kaydetti. Müzenin, Ünye'nin ilkleri başarıyor olmasının somut örneği olduğunu vurguayan Arpacıoğlu, "Eskinin doğallığı korunarak restore edildiği bölgede ilk Müze Evi'dir. Ayrıca burası bir mühendislik harikasıdır. 70 santimetre yatık halde olan bu ev özel kirkolarla kaldırılarak, aslı korunarak bu hale gelmiştir. İçerisinde bulunan eşyalar yanında kendisi de bir müzedir. Buraya tarihi eserlerini vererek katkıda bulunan bütün hemşehrilerime teşekkür ediyorum.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber