11 il sendika başkanı Sezer'in af yetkisinin kısıtlanmasını istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Temmuz 2005 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen İl başkanlığı yaptığı açıklamada, siyasi iktidarlar tarafından çıkarılan her türlü AF'ın kamu vicdanında üzüntü ile karşlandığını ama en çok üzüntü verenin de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından uygulanan af yetkisi olduğunu belirterek kişiye özel af yetkisinin sınırlanmasını talep etti.

11 il başkanı yaptığı ortak açıklamada "Af yasaları TBMM nitelikli çoğunluk (3/5) ile görüşülmekte, cumhurbaşkanı tarafından inceden inceye incelenmektedir. Daha bu yıl çıkarılan masum öğrenci affı TBMM de nitelikli çoğunluk sağlanmadığı gerekçesi ile cumhurbaşkanı tarafından veto edilerek 2. defa görüşülmüştür. Hatta TBMM nitelikli çoğunluk ile çıkarılan af yasaları bile cumhurbaşkanı tarafından anayasa mahkemesine götürülmektedir. Temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesine yönelik anayasanın 76.maddesinin 2. fıkrası ile TCK meşhur 312. maddesinde yapılan kanun değişikliği sayın cumhurbaşkanı tarafından ?kişiye özel düzenleme yapılıyor? gerekçesi ile veto edilmişti." ifadelerine yer verdi.

Başkanlar, "Bağımsız yargı organları ile halkın temsilcisi olan TBMM ne verilmeyen ?kişiye özel af yetkisinin? TC Anayasasının 104 maddesinin 2. fıkrası ile sadece cumhurbaşkanına verilmesi halkımızın derin üzüntüsüne neden olmaktadır. Bu nedenle bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum temsilcileri TC Anayasanının 104 maddesinin 2. fıkrasındaki ?Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak,? ifadesinin anayasa metniniden çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu konuda gerekli girişimleri yapmak üzere TBMM deki milletvekillerimizi göreve çağırıyoruz." dediler.

İmza atan başkanlar şu şekilde:
MEMUR-SEN KONFEDERASYONUNA BAĞLI SENDİKA BAŞKANLARI :
MEMUR-SEN İL BŞK. : İsmail KAHRAMAN
EĞİTİM-BİR-SEN ŞB. BŞK. : Hacı DATLI
DİYANET-SEN ŞB. BŞK. : Ekrem ARSLAN
SAĞLIK-SEN ŞB.BŞK. : İsmail KAHRAMAN
TOÇ BİR-SEN ŞB. BŞK. : Ali GÜL
BÜRO MEMUR-SEN ŞB. BŞK. : İdris UYKUN
BAYINDIR MEMUR-SEN İL TEM. : Yavuz Selim UZUNLAR
BİRLİK HABER-SEN İL TEM. : Hasan CEVİZ
ENERJİ BİR-SEN İL TEM. : Mustafa ALTUNOK
BEM BİR-SEN İL TEM. : Cuma EROĞLU
ULAŞTIRMA MEMUR-SEN İL TEM. : Veli KILIÇ
EMEKLİ BİR-SEN İL TEM. : Mustafa AKPINAR

2709 SAYILI TC ANAYASASININ BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK KANUN TEKLİFİDİR

Madde 1) 07.11.1982 tarih 2709 sayılı TC Anayasasının 104. maddesinin 2. fıkrasında yer alan ?Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak,? ifadesinin anayasa metninden çıkarılmıştır.

Madde 2) Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasın sunulması halinde tümü ile oylanır.

GEREKÇE

Çıkarılan her türlü AF kamu vicdanında üzüntü ile karşılanmakta ve halkın adalete olan güveni sarsılmakta, cezanın caydırıcılık niteliği zarar görmektedir.

TBMM nitelikli çoğunluk (3/5) ile görüşülen yasa yetkisinin sadece bir kişiye verilmesine yol açmaktadır.

Bu af yetkisi her kişi için ayrı ayrı uygulandığı için ?kişiye özel düzenleme? kapsamında değerlendirilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber