Dünyanın en eski bakır madenlerinden biri Çorum'da

Çorum'un Bayat ilçesinde bulunan 6 bin yıllık bakır madeninin, dünyanın en eski bakır madenlerinden bir tanesi olduğu söyleniyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Derekütüğün Köyü'nde Almanya Bochum Ruhr Üniversitesi'nden Ünsal Yalçın ve ekibi tarafından yürütülen çalışmalar sonucu ortaya çıkartılan bakır madeninde çanak, çömlek ve insan eşyaları bulunduğu belirtildi.

Bochum Ruhr Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Ünsal Yalçın, yapılan çalışmalar sonucu 6 bin yıllık, dünyanın en eski bakır madenlerinden bir tanesine ulaştıklarını aktardı.

Çalışmaların yeniden başlayacağını belirten Yalçın, o dönemde maden aydınlatması için kullanılan çıranın da bulunduğunu dile getirdi. Yalçın, ''Bu maden işletmesinin diğer bir özelliği de çıkarılan bakırın nabit bakır özelliği taşımasıdır. Yani metal direkt olarak çıkarılmış olup doğrudan kullanılmış. Konumu itibariyle tam bir tarih yeri olan Alacahöyük'e yakın olması, o dönemin kültür merkezlerine ulaşımın olması nedeniyle maden taşımacılığının yapılıp yapılmadığı, bu kültür merkezleri arasında ticaretin yapılıp yapılmadığı halen devam eden çalışmalar ile araştırılmaktadır. Çalışmalarımız, yakın zamanda yeniden başlayacaktır, beklentilerimiz yeni bulguların ortaya çıkmasıdır.'' dedi.

Bayat Belediye Başkanı Ekrem Ünlü ise ilçenin tarihinin çok eski zamanlara dayandığının en açık örneklerinden bir tanesinin, 6 bin yıllık madenin ortaya çıkması olduğunu kaydetti. İlçenin, nüfus olarak çok büyük olmasa da tarihi olarak çok büyük anlamlar taşıdığını belirten Ünlü, ''Biz bu tarihi ve doğal güzelliklere elimizden geldiği kadar sahip çıkıyoruz. İlçemiz her anlamıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Biz de belediye olarak gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Ülkemizin asırlardır süregelen tarihi güzelliklerine sahip çıkmasına bizler de tüm gücümüzle katkı sağlayacağız.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber