Alanya Kalesi belediye tarafından restore ediliyor

UNESCO dünya miras listesinde bulunan Alanya Kalesi, sur ve burçların hemen ön bölümünde yer alan anıtsal kapı, manzara terası, Denizci Mescidi belediye tarafından restore ediliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Özel İdare tarafından tahsis edilen yüzde 10'luk katkı payından sağlanarak 156 bin 600 liralık kaynak ile restorasyon çalışmasına başlanan Alanya Kalesi 20.11.2012'de tamamlanacak. 480 ada 1 parsel Tünel Mevkii'nde yer alan sur ve burçların hemen ön bölümünde yer alan anıtsal kapı ile birlikte koruma çalışmaları tamamlanacak.

Yapılan açıklamada, 301 ada 8 parselde bulunan Denizci Mescidi için de 30.12.2010 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Alanya Belediyesi arasında bir protokol imzalandığı belirtildi. Bu mescit yapısında Alanya Kalesi'nin önemli ve eşsiz değerlerinden olan duvarlara kazınmış binlerce grafitiden yüzlerce bulunduğu açıklandı. 07.05.2012'de ihale edilen mescidin restorasyon çalışması, İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen yüzde 10'luk katkı payından sağlanan 47 bin 42 liralık kaynak ile başlanan çalışma, 22.10.2012'de tamamlanacak.

Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, restorasyon çalışmalarına başlanan Alanya Kalesi'nin yeni görünümüyle daha çok dikkat çekeceğini söyledi. Başkan Sipahioğlu, şöyle dedi: "2 bin 400 yıllık sürekli bir yerleşime tanıklık eden 1. derece doğal, arkeolojik, tarihi ve kentsel bir sit alanı ve UNESCO dünya miras listesine aday Alanya Kalesi önemli kültürel değerlerden biri. Kalenin tünel mevkii ana giriş kapısı ile sur ve burçları, Hisariçi Mahallesi'nde bulunan Denizci Mescidi'nin restorasyon çalışmalarına başlandı. Alanya Kalesi, kültürel miras bağlamında belli bir dönemin kentsel ve mimari özelliklerini, yapım tekniklerini ve sosyal yaşamını açıklayan bir belge niteliğindedir. Bu bağlamda kale alanı dâhilinde bulunan yapıların restorasyonu ile yeniden canlandırılması, korunması ve sit alanı özelliklerine göre yeniden işlevlendirilmesi projeleri kamu ve sivil kuruluşların işbirliği ve katkılarıyla hayata geçirilmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber