Türkiye'de son 10 yılda 27 bin 269 kişi intihar etti

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eskin, Aydın'da intihar olaylarının yüzde 350 arttığını belirterek, ?Türkiye'de son 10 yılda 27 bin 269 kişi intihar etti? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eskin, Aydın'da intihar olaylarının yüzde 350 arttığını belirterek, ?Türkiye'de son 10 yılda 27 bin 269 kişi intihar etti? dedi.

ADÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Eskin, Aydın'da intihar oranı 2004 yılında 100 bin nüfus başına 2,24 iken sadece altı yıllık aradan sonra 2010 yılında bu oran yüzde 350 arttığını belirtti. Eskin, bu kadar yüksek bir artış yerel yönetimler, üniversite, sağlık müdürlüğü, emniyet başta olmak üzere ilin ileri gelenleri ve Aydın insanını, intiharların artış nedenleri ve çözümü üzerine kafa yormaya zorladığını kaydetti. Birçok yetişmiş insanın ya kendini öldürmeyi düşünebilecek veya bunun için girişimde bulunabilecek kadar mutsuzluk ve acı çekmekte ya da çektiği acı ve mutsuzluğa dayanamayarak yaşamına son verdiğini vurgulayan Eskin, ?Hem yazılı hem de görsel medyada kendi canına kıymak için ya bir binanın çatısına, bir köprüye veya bir viyadüke tırmanmış insanların çığlıkları evrenin henüz bilmediğimiz köşelerinde yankılanmaktadır. Bu sadece buz dağının görünen kısmıdır. Bir de buz dağının görünmeyen kısmı vardır. Buzdağının bu görünmeyen kısmının görülebilmesi ancak ve ancak toplumsal yürek gözüyle mümkün olacaktır. İntihar bilim araştırmalarından elde edilecek bulgular sözü edilen toplumsal yüreğe kılavuzluk edecektir? dedi.

?10 YILDA 27 BİN 269 KİŞİ İNTİHAR ETTİ?

Türkiye'deki intihar oranlarına da yer veren Eskin, şu istatistiki bilgileri verdi: ?Ülkemizde kendi eliyle yaşamına son verenlerin sayısı azımsanmayacak düzeydedir. Bir toplumdaki intihar oranı 100 bin nüfusa düşen intihar ölümleri olarak ölçülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2010 yılı resmi verilerine göre ülke genelinde intihar oranı 100 bin kişide 4,02 kişidir. 2001 ile 2010 yılları arasındaki on yıllık bir zaman diliminde ülkemizde toplam 27 bin 269 kişi kendi yaşamına son vermiştir. Bu sayının sadece resmi verilere geçenler olduğunu akılda tutmak gerekir?

Türk toplumunun hızla değiştiğine ve bu değişim insanların değer yargıları, yaşam biçimleri, alışkanlıkları, tüketim eğilimleri, kurumsal işleyiş olmak üzere toplumun yaşamını derinden etkilediğine dikkat çeken Eskin, toplumsal değişimin en çok gençleri özellikle de genç kadınları olumsuz etkilediğin kaydetti.

Toplumları değerlendirirken kullanılabilecek ölçütlerden birinin, en kırılgan ve zayıf üyelerine nasıl davrandığı olduğuna da dikkat çeken Eskin, intiharları önlemenin yolunun sözü edilen kesimlerin kırılganlık ve zayıflıklarını azaltacak toplumsal politika ve stratejilerin hayata geçirilmesi ile mümkün olduğunu savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber