Manisa'da her dört kadından biri aile içi şiddete maruz kalıyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBÜKAM) tarafından yapılan araştırmaya göre il merkezinde her dört kadından biri, aile içi şiddete maruz kalıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile CBÜKAM tarafından CBÜ Sinema Salonu'nda düzenlenen, Kadına Yönelik Şiddetin Dinamikleri ve Önleme Yolları Çalıştayı başladı. İki günlük çalıştayın açılışında, üç ay süren ?Manisa'da Kadına Yönelik Şiddet Araştırması 2012 Sonuçları? açıklandı. Açılışta konuşan CBÜKAM Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan, kadına yönelik şiddetin, Türkiye'de oldukça yaygın olduğunu söyledi. Her on kadından dördünün yaşamı boyunca fiziki ya da cinsel şiddete maruz kaldığını belirten Horasan, bu kadınların yardım aramadığını, arayanların oranının sadece yüzde 10 olduğunu kaydetti. Eğitimsiz, gelir getiren işi olmayan ve kırsal bölgede yaşayan kadınların şiddete daha çok maruz kaldığını ve bunların yardım arama oranının da çok daha düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Horasan, çözüm için kurumlar arası işbirliğinin, uzun dönemde iş edindirme ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Araştırmanın sonucunu açıklayan CBÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saliha Altıparmak ise kadınların şiddet maruz kaldıklarında en çok başvurduğu kurumun toplum merkezleri olduğunu bildirdi. Altıparmak, onu polis ve avukatların takip ettiğini söyledi. Kadınların buralara en çok başvurma sebebinin "daha fazla tahammül edememe ve erkeğin kendisini öldürmesinden korkması" olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, şiddete maruz kaldığı halde bir kuruma başvurmama sebepleri arasındaysa problemin büyük olmadığını düşünmesi, utanma, çekinme, suçlanmaktan ve çocuklarının mutsuz olacağından korkmanın ilk üç sırayı aldığını bildirdi.

Bu araştırmanın Manisa'da yapılan tek çalışma olduğunu dile getiren Altıparmak, 15 yaş üzeri kadınlarla birebir ve yalnız yapıldığını söyledi. Çalışmanın sonucuna göre Manisa'da her dört kadından birinin fiziki şiddete maruz kaldığını belirten Saliha Altıparmak, altı kadından birinin de cinsel şiddete uğradığını söyledi. Her dört kadından birinin duygusal, yine her dört kadından birinin de ekonomik şiddete maruz kaldığını bildirdi. Geliri giderinden fazla olan kadınların daha az şiddet gördüğünü vurgulayarak, alt sosyal statüdeki kadınların, üst sosyal statüdekilere göre daha fazla şiddet gördüğünü ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, çocuğu olan kadınların daha fazla şiddete uğradığını sözlerine ekledi.

Çalıştayın açılışına Manisa Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Onar ve akademisyenler de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber