Bürokrasi ile yolsuzluk ekonomisi siyam ikizi gibi

Haber Giriş : 11 Temmuz 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, 'Yatırımların Önündeki Bürokratik Engeller' konulu bir rapor hazırladı. Şahin, "Bataklıklar sivrisinekler için neyse, bürokrasi de yolsuzluk ekonomisi için odur" dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, AK Parti Hükümeti'nin aldığı tedbirlere rağmen bürokrasinin belinin kırılamadığını açıkladı. Meclis Sanayi Komisyonu üyesi Fatma Şahin, sanayi odalarıyla görüşerek "Yatırım Önündeki Bürokratik Engeller' başlıklı bir rapor hazırladı. Bürokrasinin saltanatının hâlâ sürdüğünü belirten Şahin, "Bürokrasi kaynak israfı olduğu kadar, zaman, enerji ve güç kaybıdır. Bürokratik engellerin yolsuzluk ekonomisine kapı aralamak demek olduğunu unutmamak gerekir. Bataklıklar sivrisinekler için neyse bürokrasi de yolsuzluk ekonomisi için odur. Bürokrasi ile yolsuzluk ekonomisi siyam ikizi gibidir" dedi.

Vatandaşa güvenilirse bürokrasi yıkılır

Bürokrasi cumhuriyetini besleyen yegane kuralın vatandaşa güvensizlik olduğunu ifade eden Şahin raporunda şu ifadelere yer verdi: "Vatandaşa güvenmemenin karşılığı, vatandaşın da size güvenmemesi olacaktır. Siz vatandaşa güvenmedikçe vatandaş da size güvenmemektedir. Bu durum bürokrasiyi ve kayıt dışıyı beslemektedir. Vatandaşın beyanına güvenmekle işe başlarsak galiba bürokrasi cumhuriyetinin saltanatı yerle bir olacaktır. Vatandaşa güvenmenin bir bedeli olsa bile, herhalde fatura bürokrasinin tarafımıza kestiği faturadan daha büyük olmayacaktır."

İşte bürokratik engeller

AK Parti'li Fatma Şahin raporunda bürokratik engellere örnekler vererek, "Karmaşık yapı, mükerrer ve çelişkili yetkiler, işyerlerinin inşaat, iskan ve üretim aşamasında karşılaştıkları sorunlar çok çetrefillidir. İzin verme ve kontrol etme yetkisine sahip elamanların yeterli bilgiye sahip olmayışı ve sorumluluk almaktan çekinmeleridir. Organize sanayi bölgelerinin kuruluş aşamasında gerekli bütün izinlerin alınmasına rağmen, bölgede yer alan işletmelerin ayrıca kuruluş ve işletme aşamalarında alınması gereken izinlerden sorumlu tutulmaları bürokratik engellerin başında gelmektedir" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber