'Yeni Türk Ticaret Kanunu ile iş dünyası 6 milyar liralık masraftan kurtulacak'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan bir takım değişliklerin önemli olduğunu ifade ederek, ?1 Temmuz tarihinden önce yasalaşması beklenen bu değişiklikle beraber iş dünyamız yaklaşık 4,5 milyar TL'lik maliyetten kurtulmuş olacak. Toplamda ise iş dünyasının yıllık 6 milyar liralık bir masraftan kurtulacak.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mustafa Boydak, KAYSO meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda 19 saat süren üç ayrı toplantı yapıldığını anlattı. Boydak, toplantıya iş dünyasını temsilen TOBB'un katıldığını belirterek, 25 ana madde, 85 tali madde olmak üzere toplam 109 maddede değişiklik yapıldığını açıkladı.

1 Temmuz'dan önce yasalaşmasını bekledikleri değişiklilerin iş dünyasını çok rahatlatacağını ifade eden Boydak, şu bilgileri verdi: ?Değişiklikle birlikte özellikle bağımsız denetimin kapsamı daraltıldı. Bununla iş dünyamız yaklaşık 4,5 milyar liralık maliyetten kurtulmuş oldu. Küçük şirketlerimizin tamamı, orta şirketlerimizin de bir kısmı bağımsız denetim kapsamından çıkarıldı. Böylelikle yaklaşık olarak 4 milyar 497 milyon liralık bir tasarruf sağlanmış olacak. İşlem denetimi tamamen kaldırılmış oldu. Bununla beraberde 150 milyon liralık bir tasarruf sağlanmış olacak. Defter açılış ve kapanış onayları azaltıldı. Bundan da 300 milyon liralık yakın bir tasarruf sağlanmış olacak. KOBİ'lerimize İnternet sitesi zorunluluğu kaldırıldı. Böylelikle 600 milyon liralık bir tasarruftan söz edilmekte. İnternetten ve sicil gazetesinden yayınlanması öngörülen finansal tablolar artık yayınlanmayacak. Yine 600 milyon liralık bir tasarruf sağlanmış olacak. Birleşme, bölünme ve tür değişimi gibi konularda ulusal gazetelere ilan verme zorunluluğu kaldırıldı. Tüm bu düzenlemelerle birlikle iş dünyamız yıllık toplan 6 milyar 147 milyon liralık bir ek masraftan kurtulmuş oldu.?

Ayrıca yönetim kurulu üyelerine ilişkin şartların kaldırıldığını açıklayan Başkan Boydak, esas sözleşmelerin yasaya uyumlu hale getirilmesinin de 1 Temmuz 2013 tarihine ertelendiğini, burada 1 yıl gibi bir süre alındığını açıkladı. İş sağlığı ve iş güvenliği tasarısının kabul edildiğini ve bu konuda firmaların sorumluluklarının arttığını açıklayan Boydak, Borçlar Kanunu'nun da önümüzdeki günlerde yasalaşacağını ancak bu konunun daha iyi müzakere edilebilmesi için 6 ay ertelenmesi konusunda talepte bulunduklarını açıkladı.

Mustafa Boydak, ekonomide çarkların döndüğünü, ancak 2010 ve 2011 yılı gibi ciddi büyüme rakamlarının yakalanamayacağını ifade etti. Boydak, bundan sonraki süreçte Avrupa'da kısmen iyileşme beklediklerini, Avrupa'da düşen ihracat rakamlarını tekrar yakalama konusunda ümitli olduklarını söyledi. Eğitim konusunda Kayseri'nin hamlelerinin çok sevindirici olduğunu, bu temposunun devam etmesi haline Kayseri'nin hem Türkiye'de, hem de dünyada hak ettiği yere geleceğini kaydeden Boydak, bu konuda ana yükün sanayicilerin omzunda olduğunu sözlerine ekledi.

Mustafa Boydak, konuşmasını eğitime destek veren bütün sanayicilere teşekkür ederek tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber