Yolsuzluk ihbarı yapanlar ödüllendirilecek

Haber Giriş : 13 Temmuz 2005 06:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Başbakanlık'a bağlı ?yolsuzluğu önleme birimi? oluşturulmasını önerdi.

Kurulacak birim, yolsuzlukla mücadele stratejisini belirleyecek, ?yozlaşmayı hayatın bir parçası olarak algılayan toplumsal kültür'ü tersine çevirecek. Bu kapsamda yolsuzluk ihbarında bulunanların korunması ve ödüllendirilmesi de talep edildi.

MASAK Başkanı Dr. Genç Osman Yaraşlı tarafından hazırlanan raporda, Avrupa Birliği'nin (AB) de Türkiye'den istediği yolsuzlukla mücadele edecek bir birimin kurumsal genel hatları belirlendi. Yolsuzlukla mücadelenin geniş perspektifte ele alınması istenen raporda, oluşturulacak kurumsal yapının, mevcut siyasi ve idari yapının temel prensipleriyle uyumlu olması gerektiği belirtildi. MASAK Başkanı Yaraşlı, 4 farklı kurumsal yapılanma alternatifini inceledi. Yaraşlı, hem önleyici hem de soruşturmacı tek bir birim kurulmasının sakıncalarını dile getirdi. MASAK yolsuzlukların önlenmesi için önleyici bir birim kurulmasını, idari ve adli soruşturmalar bakımından mevcut kurumların kapasitelerinin kullanılmasını önerdi. Buna göre, Başbakanlık'a bağlı ?yolsuzluğu önleme birimi? kurulacak. Birim, yolsuzluklarla mücadele stratejisini belirleyecek ve bunun uygulanmasını izleyecek. Kurumlara saydamlık, hesap verebilirlik ve iyi yönetişim konularında tavsiyelerde bulunacak ?yolsuzluğu önleme birimi', sivil toplum ile de etkili işbirliği içinde olacak. Birimin görevleri arasında, ?toplumun eğitimi ve aydınlatılması' da var. Birim, yolsuzluk konusunda riskli alanları belirleyecek ve alınacak tedbirlerin etkinliğini değerlendirecek. Başbakanlık'a bağlı çalışacak olan birim, yolsuzluk ihbarlarını alacak, bunları değerlendirecek; ihbarcıları koruyacak ve bunları ödüllendirecek.

MASAK raporunda, mevcut denetim sisteminin yeniden yapılandırılması üzerinde de duruldu. Denetim birimlerinin bağımsızlıklarının artırılması; ancak bunun sorumsuzluk ve keyfilik biçiminde anlaşılmaması isteniyor. Her bakanlıkta iç denetim, teftiş, idari soruşturma veya sektörel dış denetim yapan sadece bir birim olması gerektiği belirtilen raporda, ulusal denetim standartlarını ve stratejilerini belirleyecek bir Kamu Denetimi İstişare Konseyi'nin oluşturulması teklif edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber