Gemlik Ticaret Odası'nda kamulaştırma sıkıntısı

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası'nın haziran ayı meclis toplantısında yeni hizmet binası tartışıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mayıs ayı tahmini mizanının okunarak kabul edilmesinden sonra söz alan meclis üyesi Tevfik Solaksubaşı, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası'nın kuruluşunu anlattı. 1963 yılında Gemlik'e yapılacak yeni bir Ticaret Odası'nın odanın mülkiyetinde veya resmi bir kuruluşun ortaklığıyla yapılmasını o gün meclis başkanı olarak istediğini belirten Solaksubaşı, arsayı ise Muhtar Alemdar'ın tahsis ettiğini söyledi. Solaksubaşı, 1999 depreminden sonra binanın çürük olduğunun konuşulduğuna dikkat çekerek, belediyenin binanın yıkılmasını savunduğunu, Sosyal Yaşam Merkezi'nde Ticaret ve Sanayi Odası'na yer verildiğini belirtti. Solaksubaşı, bugünkü mevcut yerin çok değerli olduğunu, bu durumun dikkate alınmasını ve bina yapımının yarı bedelinin veya dörtte birinin belediye tarafından karşılanmasını istedi. Solaksubaşı, ayrıca Gemlik'te Deniz Ticaret Odası kurulmasını da talep etti. Solaksubaşı, Avcı ailesinden kamulaştırmayla alınan arsanın sosyal hizmet alanı olarak kamulaştırıldığını, başka bir maksat için kullanılamayacağını iddia etti.

Daha sonra eski Belediye Başkanı Mehmet Turgut Meclis üyelerine bilgi verdi. Turgut, İmar Kanunu'na göre kamulaştırılan yerlerin maksadı dışında kullanılması halinde bir şikayet söz konusu olduğunda, hukuki meselelerle karşılaşılabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

?Kanun, kamulaştırılan alanların ne için kamulaştırılmışsa o maksatla kullanılması gerektiğini söylüyor. Gemlik Belediye Meclisi, bu yeri 1/1000 ölçekli planlarda Ticaret ve Sanayi Odası olarak plana işlenmiş, değişiklik Büyük şehir Meclisi'ne göndermiş, 1/5000 ölçekli planlarda da Gemlik'ten gelen değişiklik onanırsa mesele kalmaz. Bina yapılır ama hukuki bir konu söz konusu olursa onu bilemem. Belediye ve hukukçular bir hukuki formül bulurlarsa mesele olmaz. Yine de konu mahkemeye taşınabilir? dedi.

Daha sonra, söz alan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akıt, kendisinin de bu binadan çıkmak istemediğini, ancak yapılan testlerde binanın çürük çıktığını söyledi. Akıt, ?Belediye, meydan projesi kapsamında ortak binamızın bulunduğu yeri yeşil alan olarak planlara işlemiş.

Bizim buradan çıkmamız isteniyor. Çıkın, burayı yıkacağız diyorlar. Yıllardır uygun yer arayışındayız.

Biz de belediyeden gelen teklifler içinde en uygun yer olan Sosyal Yaşam Merkezi'ndeki yeri beğendik. Belediye Başkanvekili Yılmaz'ı odamıza davet ettik. Binamız yıkıldıktan sonra başka bir amaçla kullanılmayacağını, vatandaşın istifadesine açılacağını söyledi. Belediye Meclisi mayıs ayında oy birliği ile takası onayladı. Şu anda devredilecek arsanın tapu devir işlemleri sürüyor. Tapu daha üzerimize geçmedi.

Bugün ortaya çıkan pürüz beni düşündürüyor. Bir konu beni çok yordu. Avcı ailesinden kamulaştırma ile alınan ve bu yer Belediye Sosyal Hizmet alanı olarak alınmış, biz buraya yatırım yapar, sonra da mesele mahkemeye taşınırsa ne yaparız? Bu konuyu inceletmemiz gerekir. Ne yapalım, bina yapmaktan vaz mı geçelim?? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber